-

Diarree en Constipatie en klassieke homeopathie

Spijsvertering

Bij een normale werking van het spijsverteringskanaal wordt het voedsel in de mond gekauwd totdat het kleine stukjes zijn die doorgeslikt kunnen worden. In de mond wordt al speeksel met het voedsel vermengd. Speeksel helpt om het voedsel af te breken. Het voedsel gaat via de slokdarm naar de maag waar het gekneden wordt en vermengd met andere stoffen (enzymen en maagzuur) die helpen om het voedsel verder af te breken. De maag is eigenlijk een zak met een in en uitgang die beiden een klep hebben met een spier die de in- en uitgang afsluiten.

Beetje bij beetje wordt de voedselbrei in de dunne darm gelaten door steeds het uitgaande klepje open te maken en wat voedsel uit de maag te laten. Direct na de maag wordt het voedsel ook nog eens met gal uit de galblaas en enzymen uit de alvleesklier (pancreas) vermengd om te helpen het voedsel verder af te breken. De voedsel massa gaat dan eerst door de dunne darm (3-6 meter lang) en daarna door de dikke darm (1-1,5 meter lang). In de dunne darm worden verschillende stoffen uit het voedsel opgenomen en via het bloed naar de lever getransporteerd. De dunne darm neemt naar verhouding ongeveer 8 liter vocht (speeksel, maagzuur, vocht in voedsel, drinken, enzymen, etc.) op en de dikke darm 1 liter.

De dikke darm dient niet om stoffen uit het voedsel op te nemen maar om de restanten in te dikken en compact te maken. De dikke darm eindigt in het rectum. Deze kan ongeveer 200 gram ontlasting ‘opslaan’ voordat er een signaal komt dat men naar het toilet moet. Het rectum eindigt in de anus die bestaat uit sluitspieren die voorkomen dat de ontlasting naar buiten kan. Men kan deze anale sluitspier ook bewust beheersen en zo het signaal om naar het toilet te moeten onderdrukken. Het duurt normaliter ongeveer 12-24 uur voordat het voedsel dat niet bruikbaar is door het hele spijsverteringskanaal is gegaan.

Er is geen duidelijke standaard wat een normale stoelgang is wat betreft het aantal keren dat iemand naar het toilet moet. Ergens tussen 3 x per dag en 1x per 3 dagen wordt als normaal beschouwd. Maar indien de stoelgang vaker of minder vaak voor komt wil dat niet zeggen dat er een probleem is. De stoelgang kan door verschillende factoren (menstruatie, sporten, veranderingen in voeding, reizen, etc.) tijdelijk veranderen. Eerder bijkomende problemen of duidelijke veranderingen in stoelgang duiden mogelijk op een probleem.

Bij baby's ligt de normale stoelgang tussen 10 keer per dag en 1 keer per week, terwijl oudere kinderen 3 keer per dag tot 1 keer per week naar het toilet moeten. Deze verschillen in frequentie is afhankelijk van het kind en de voeding. Een uitdrukking van inspanning en verkleuring van het gezicht bij een baby is normaal.

Voor meer informatie over de maag zie ook het artikel 'Maagzweer (ulcus pepticum)'.

Op deze website kunt u een filmpje zien over spijsvertering. Op deze webpagine staat een animatie van de werking van het spijsverteringssysteem [Engels].

Wat is diarree?

Diarree is een te vaak naar het toilet moeten om te ontlasten en waarbij de ontlasting te dun en waterig is. Een andere definitie is dat de ontlasting toeneemt in frequentie, waterigheid of volume. Dit is overigens relatief: iemand die normaal 1 keer per 3 dagen naar het toilet moet zal al snel aan de definitie van diarree voldoen als deze ineens 2-3 keer per dag naar het toilet moet. Ook kan het zijn dat men gewend is om veel te eten of juist heel weinig vezels. Uiteraard kan dan de hoeveeleid ontlasting ook al vrij groot zijn of juist vrij zacht. Het uitgangspunt is daarom meestal de veranderingen ten opzichte van de stoelgang die men gewend is. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom diarree ontstaat. Het kan acuut, terugkerend of chronisch zijn en als gevolg van functionele of structurele problemen in het maagdarm stelsel. Volgens sommige artsen is er sprake van diarree als iemand meer dan 3 keer per dag naar het toilet moet om zich te ontlasten. Echter de meeste artsen spreken van diarree als de ontlasting veel te dun en waterig is. We spreken over acute diarree als deze korter dan 2 weken aanhoudt en als de diarree langer dan 2 weken aanhoudt spreken we van chronische diarree.

Soms bestaan de klachten van de diarree alleen uit veranderingen in de aard van de ontlasting, soms gaan ze ook gepaard met andere symptomen zoals buikpijn, buikkrampen, koorts, etc. Diarree kan wat oorzaken betreft in 2 groepen worden ingedeeld:

  • Functioneel - Diarree treedt op in minimaal 75% van de keren dat men moet ontlasten, houdt minimaal 3 maanden aan, er is geen buikpijn en er is geen oorzaak bekend.
  • Structureel - Er is een duidelijke oorzaak te vinden voor de diarree, er is iets mis met het weefsel in de darmen. Vaak zit er dan bloed en/of pus in de ontlasting en gaat de diarree gepaard met andere klachten zoals koorts, bloedarmoede, gebrekkige eetlust of overgeven.

Op deze website kunt u een filmpje zien over diarree.

Hoe ontstaat diarree?

Diarree heeft in veel gevallen (vooral in acute gevallen) een functie, namelijk dat wat niet in het lichaam thuis hoort af te voeren naar buiten toe. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld bacteriën of andere stoffen in het maag darmkanaal terecht zijn gekomen waar het lichaam zo snel mogelijk van af wil. Het is niet altijd duidelijk welke stoffen de darmen prikkelen en ervoor zorgen dat het lichaam reageert met diarree. Bij chronische diarree is er meestal geen sprake van eliminatie van vreemde stoffen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor diarree ontstaat:

  • Microorganismen - Bepaalde virussen, bacteriën en parasieten kunnen diarree veroorzaken. Ze kunnen stoffen afscheiden die de darmen prikkelen of ze kunnen een infectie veroorzaken. Vaak zitten deze bacteriën, virussen of parasieten in het eten of water. Vaak is een voedselvergiftiging het gevolg van het eten van voedsel met bepaalde bacteriën erin.
  • Darmziekten - Bepaalde soorten ziekten kunnen (chronische) diarree veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, kanker, spastische darm, etc.
  • Slechte weerstand - Diarree kan het gevolg zijn van een verminderde weerstand. Deze verminderde weerstand kan ontstaan door ziekten (bijvoorbeeld AIDS) of bepaalde therapieën (bijv. chemotherapie).
  • Endocriene ziekten - Bepaalde ziekten die invloed hebben op het hormoonstelsel kunnen diarree veroorzaken.
  • Voedselopname problemen - Denk aan klachten zoals een te korte darm (door operaties), klachten na bestraling van darmen, glutenintolerantie (coeliaki), etc.
  • Voedsel - Ook als bepaalde soorten voedsel geen virussen, bacteriën of parasieten bevatten kunnen ze diarree veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan koemelkintolerantie(allergie), bepaalde soorten fruit, veel koffie, etc. Vooral de volgende bestanddelen veroorzaken diarree: hexitol, sorbital, mannitol, fructose, sucrose, lactose, magnesium, cafeïne.
  • Stress - Sommige mensen reageren op stress (in verschillende vormen) doordat ze vaker naar het toilet moeten. De darmen beginnen als gevolg van de stress sneller te werken waardoor er meer last is van diarree.
  • Medicatie - Bepaalde reguliere medicijnen (bijvoorbeeld bepaalde antibiotica, laxeermiddelen, medicijnen met magnesium, cytotoxische middelen) hebben als bijwerking diarree. Vandaar dat het verstandig is om in de gaten te houden wanneer de diarree ontstaan is (bijvoorbeeld vlak na het starten met innemen van bepaalde medicatie). In dat geval is het verstandig om dit aan de arts die het middel voorschrijft te melden.
  • Drugs - Bepaalde verslavende middelen zoals cocaïne en alcohol veroorzaken ook diarree.
  • Vitamine B5 - Teveel aan vitamine B5 kan diarree veroorzaken.

De voornaamste oorzaak van acute diarree is een infectie, daarnaast zijn het vaak bijwerkingen van medicatie.

Diarree kan door verschillende mechanismen ontstaan:

  • Osmose - Stoffen die vocht aantrekken worden niet uit het voedsel gehaald en blijven in de darm. Daardoor wordt meer vocht aangetrokken en wordt de ontlasting waterig. Denk hierbij aan bijvoorbeeld lactose intolerantie.
  • Bacterieel - Er kunnen slechte bacteriën of teveel van de goede bacteriën in de darmen zitten.
  • Secretie - De darmwand neemt niet alleen stoffen op maar scheidt deze ook uit. Denk bijvoorbeeld aan cholera en gebruik van laxeermiddelen.
  • Malabsorbtie - Bepaalde stoffen in het voedsel worden niet opgenomen door de darmen. Daardoor blijft het in de voedselbrij zitten en blijft de ontlasting dun. Denk hierbij onder andere aan tekorten aan bepaalde enzymen en kortere darm door een operatieve ingreep.
  • Exsudatief - Door ontsteking, verwonding, zweren of kanker kan de darmwand wondvocht, eiwitten, bloed en slijm afscheiden waardoor de voedselbrij in volume en waterigheid toeneemt.
  • Snelle doorgang - Als de voedselbrij te snel door de darmen gaat is er niet voldoende tijd om een normale hoeveelheid vocht te onttrekken aan het voedsel. Die situatie kan onder andere ontstaan door een overactieve schildklier, gebruik van laxeermiddelen, doorgesneden nervus vagus of een bypass van de darmen.

Complicaties bij diarree

Op zich hoeft diarree niet zoveel overlast te bezorgen behalve dat men vaak naar het toilet moet. Afhankelijk van de precieze oorzaak kunnen echter ook andere problemen optreden (als gevolg van diarree):

  • Pijn - Er kan buikpijn optreden die constant of rondom de stoelgang aanwezig is.
  • Uitdroging - Diarree bevat veel vocht dat niet door de darmen terug in het lichaam is opgenomen. Daardoor verliest iemand met veel waterige stoelgang veel vocht. Als dat vochtverlies niet gecompenseerd wordt dan ontstaat uitdroging. Uitdroging kan weer leiden tot lage bloeddruk (en dus flauw vallen) en hartritmestoornissen. Vooral jongeren, kinderen en ouderen kunnen hier snal last van krijgen.
  • Gewichtsverlies - Doordat het voedsel dat uit de maag in de darmen terecht komt relatief snel weer naar buiten wordt gewerkt worden niet voldoende voedingstoffen uit het voedsel opgenomen. Daardoor verliest het lichaam bij langdurige diarree gewicht.
  • Tekort vitaminen en mineralen - Doordat het voedsel niet goed opgenomen kan worden, kan bij langdurige diarree een gebrek aan bepaalde vitaminen, mineralen en andere belangrijke stoffen optreden. Het gevolg hiervan kan zijn dat andere ziekten ontstaan zoals glossitis, cheilosis en stomatitis. Door het verlies van bepaalde stoffen (bicarbonaat) kan ook het zuur-base evenwicht in het bloed verstoord raken waardoor een soort vergiftiging ontstaat. Uiteraard is dit afhankelijk van de ernst en duur van de diarree.

Normaliter gaat diarree vanzelf over en zijn ook de klachten voorbij. In een van de volgende situaties is het verstandig om hulp in te roepen:

  • De diarree duurt langer dan 3 dagen.
  • De ontlasting bevat bloed of is zwart.
  • De diarree gaat gepaard met koorts (meer dan 38,5°C), hevige buikpijn of pijn in rectum of ernstige uitdroging (droge mond, niet hoeven te urineren, rimpelige huid).
  • Meer dan 2,5 kg gewichtsverlies.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree ontstaat vaak omdat de reiziger bloot wordt gesteld aan bacteriën die men niet gewend is. Diarree op reis gaat vaak gepaard met misselijkheid, algemeen gevoel van ziek zijn, pijn in de buik, kramp, etc. Ongeveer 1 op de 2 toeristen krijgt last van reizigersdiarree. Vooral slecht eten en drinken zijn belangrijke oorzaken van reizigersdiarree. Let daarom op om:

  • Alleen flessen water te drinken (ook geen kraanwater gebruiken om tanden te poetsen).
  • Kraanwater (dus ook ijsklontjes) te vermijden.
  • Geen rauw voedsel te eten.
  • Geen voedsel te eten waarvan men niet kan zien hoe het is klaar gemaakt.
  • Niet te eten bij standjes op straat.
  • Desnoods waterfilters te gebruiken of iets om het water te reinigen.
  • Voldoende ORS (Oral Rehydration Solution) vloeistof mee op reis te nemen.

Diarree bij baby’s en kinderen

Diarree bij kinderen komt vaak voor en gaat meestal vanzelf over. De reden is vaak dat het kind onvoldoende bestand is tegen bepaalde bacteriën. Jonge kinderen (jonger dan 3 jaar) hebben echter sneller last van uitdroging (dehydratie) dus dit moet goed in de gaten worden gehouden. Normaliter hebben baby's 4-6 keer per dag een dunnen ontlasting. Totdat men met vaste voeding begint is de ontlasting schuimerig van aard. Kortom bij baby's en kleine kinderen hoeft men niet direect bezorgd te zijn als de ontlasting dun en frequent voor komt. Wel moet men in de gaten houden of er geen bijkomende klachtn zoals gebrekkige eetlust, overgeven, slecht groeit of er bloed in de ontlasting zit.

Zorg voor genoeg drinken. Eventueel kan het (extra) drinken aangevuld worden met extra elektrolyten.

Waarschuw een arts bij diarree als het kind jonger is dan 3 maanden of als het kind bij kinderen ouder dan 3 maanden minimaal 2 dagen aanhoud. Ook moet u advies inwinnen als er bloed of slijm in de ontlasting zit, de diarree vaak terug komt en het kind snel afvalt, bij tekenen van uitdroging of als de diarree samen gaat met overgeven, koorts en buikpijn.

Uitdroging kan een probleem zijn, dit herkent u aan:

  • Lichte uitdroging - Herkenbaar aan droge mond, minder tranen tijdens het huilen, minder natte luiers, minder actief en wat sneller geïrriteerd.
  • Matige uitdroging - Ogen lijken ingezonken, apathische indruk, huid voelt droog aan en is niet zo veerkrachtig.
  • Ernstige uitdroging - Fontanel is ingedeukt, geen urine de afgelopen 6 uur, de huid springt niet meer snel terug in vorm, apathisch, soms bewusteloos.

Zelf kunt u het volgende proberen om de diarree aan te pakken:

  • Ga gewoon door met (borst)voeding als de baby last heeft van diarree.
  • Als de diarree het gevolg is van melksuiker intolerantie (lactose intolerantie) geef dan een paar dagen geen melk en probeer het dan weer. Als er dan weer problemen zijn probeer het dan met sojaproducten.
  • Kinderen die vast voedsel eten kunnen ook geholpen zijn met bananen, appelmoes, witte rijst, toast, crackers en aardappelen.
  • Geef geen zoetigheid (ook geen zoet drinken) of vet voedsel.
  • Zorg dat het kind veel drinkt. Ook voor kinderen en baby’s zijn er speciale producten met extra vitaminen en mineralen die gebruikt kunnen worden om het verlies door diarree aan te vullen.
  • Vruchtensap (vooral citrusvruchten) moet men vermijden. Of eventueel kan men deze verdunnen met water.
  • Het beste is zuivelproducten even te vermijden. Dit ook niet te snel weer opnieuw laten drinken aangezien de diarree dan weer terug kan komen.
  • Als de ontlasting beter wordt ga dan geleidelijk terug naar het oude dieet. Vezelrijk voedsel moet men als laatste herintroduceren.
  • Als de diarree veroorzaakt wordt door antibiotica dan kan men overwegen om yoghurt producten te geven met bepaalde bacteriën.

Indien u overweegt om uw klachten homeopathisch te behandelen moet u er wel rekening mee houden dat de stoelgang belangrijke informatie kan verstrekken voor de homeopaat. Lees daarom ook deze alinea.

Eventueel kunt u ook het artikel in het blad Kraamzorg lezen over 'Homeopathie en baby's'.

Wat kan je doen aan diarree?

Meestal houdt diarree vanzelf op na 1 of 2 dagen en is behandeling niet echt nodig. Mocht wel ingegrepen moeten worden dan kunt u aan het volgende denken:

  • Vocht - Zorg dat er voldoende gedronken wordt om uitdroging te voorkomen. Drink geen vruchtensap van citrusvruchten maar van appels. Ook bouillonsoep, frisdrank, water is geschikt. Als de diarree wat langer duurt, kunnen sportdrankjes gebruikt worden om de stoffen die men kwijt raakt aan te vullen. Maar drink niet teveel aangezien de diarree anders toe neemt. In de winkel zijn ook ORS dranken (of oplospoeders) beschikbaar. Deze is bij uitstek geschikt om verlies van mineralen en zouten te compenseren en dehydratie te voorkomen.
  • Voedsel - Probeer de eerste dag niet of nauwelijks te eten. Eventueel kan honger verholpen worden door bouillon te drinken of bananen, rijst, appelmoes, toast, crackers te eten. Eet kleine hoeveelheden.
  • Medicatie / pil - Omdat bij diarree alles sneller door het maagdarm kanaal gaat kan het zo zijn dat medicatie (bijvoorbeeld de pil) niet optimaal door het lichaam wordt opgenomen. In dat geval is het verstandig om dit in de gaten te houden (bijv. door eventueel tijdelijk condooms te gebruiken).
  • Hygiëne - Zorg voor voldoende hygiëne (handen wassen e.d.) zodat eventuele bacteriën en andere micro-organismen anderen niet kunnen besmetten.

Besef ook dat diarree een functie kan hebben, namelijk elimineren van schadelijke bacteriën. Als de diarree door middel van medicatie of andere methoden aangepakt wordt kan het zo zijn dat deze bacteriën langer in het lichaam blijven. Bij twijfel raadpleeg daarom altijd een vakkundige.

Indien u overweegt om uw klachten homeopathisch te behandelen moet u er wel rekening mee houden dat de stoelgang belangrijke informatie kan verstrekken voor de homeopaat. Lees daarom ook deze alinea.

Wat is constipatie (obstipatie)?

Constipatie (ook obstipatie genoemd) is eigenlijk het tegenover gestelde van diarree. Bij diarree moet men vaker naar het toilet en/of de ontlasting is erg dun terwijl bij constipatie men minder vaak naar het toilet moet en/of de ontlasting is hard. Net zoals bij diarree gaat het bij constipatie vooral om de veranderingen van de normale stoelgang. De verandering in frequentie en aard van de ontlasting speelt dus een grotere rol dan het feit dat men bijvoorbeeld eens in de 3 dagen naar het toilet moet. Constipatie is een probleem voor heel veel mensen. Niet iedereen gaat ervoor naar de huisarts en daardoor is het waarschijnlijk dat veel meer mensen hier last van hebben dan men denkt. Over het algemeen hebben vrouwen er meer last van dan mannen en komt het meer voor bij ouderen.

Eigenlijk gaat de ontlasting te traag door de darmen en wordt er teveel vocht uit onttrokken. Daardoor wordt de ontlasting hard en is de tijd tussen twee ontlastingen langer dan normaal. Constipatie is er in verschillende gradaties. Sommige mensen hebben er weinig last van terwijl anderen er heel veel last van hebben omdat het pijn doet.

Er is sprake van constipatie als minimaal 2 van de onderstaande beweringen waar zijn gedurende 3 maanden:

  • Men moet meer dan gemiddeld persen in minimaal 1 op de 4 keren dat men naar het toilet gaat.
  • De ontlasting hard is in minimaal 1 op de 4 ontlastingen.
  • Men het gevoel heeft ‘niet klaar’ te zijn in minimaal 1 op de 4 ontlastingen.
  • Men het gevoel heeft dat het rectum ‘verstopt zit’ bij minimaal 1 op de 4 ontlastingen.
  • Op de een of andere manier handmatig geholpen moet worden bij minimaal 1 op de 4 ontlastingen.
  • Er zijn minder dan 3 ontlastingen per week.

Op deze website kunt u een filmpje zien over verstopping. Op deze website kunt u een filmpje zien over obstipatie.

Hoe ontstaat constipatie?

Constipatie kan door verschillende oorzaken ontstaan. Aan sommige oorzaken kunt u zelf iets doen, bij andere heeft u hulp nodig:

  • Te weinig vezels - Te weinig vezels (zit in fruit, groenten en granen) kan ervoor zorgen dat de ontlasting hard wordt waardoor constipatie ontstaat. Daarbij ook nog eens veel vet (vlees en kaas) maakt het probleem erger. Meer vezels eten maakt de ontlasting zachter waardoor de stoelgang beter verloopt.
  • Drinken - De darmen onttrekken ongeveer 9 liter vocht aan de voedselbrij. Indien men niet genoeg drinkt wordt de ontlasting hard. Door meer te drinken blijft de ontlasting zachter en kan men constipatie voorkomen. Het is goed om ongeveer 2 liter per dag te drinken.
  • Medicatie - Veel medicatie heeft als bijwerking constipatie omdat het de activiteit van de darmen vertraagt.
  • Laxeermiddelen - Door veel gebruik gemaakt te hebben van laxeermiddelen kan het zijn dat de darmen min of meer afhankelijk zijn geworden van laxeermiddelen en ze zelfstandig niet meer goed kunnen functioneren. Eventueel kunnen zenuwcellen beschadigd zijn geraakt waardoor constipatie ontstaat.
  • Te weinig bewegen - Mensen met een zittend beroep en weinig beweging hebben meer kans op constipatie dan andere mensen. Dat komt omdat de dikke darm actiever is als men meer beweegt. Daarbij komt ook dat de buikspieren en het diafragma een rol spelen bij de stoelgang. Bij slappe buikspieren is het moeilijker om te ontlasten.
  • Negeren van aandrang - Te vaak negeren van de aandrang om naar het toilet te gaan kan resulteren in extra ongevoeligheid van zenuwen.
  • Veranderingen in levenstijl - Sommige veranderingen zoals zwangerschap, ouderdom en reizen kunnen (tijdelijk) constipatie veroorzaken. Bij zwangerschap ontstaat constipatie door de hormonale veranderingen en de extra druk op de darmen. Bij ouderen kan een tragere stofwisseling, ongevoelige zenuwen en slappere spieren de oorzaak zijn van constipatie.
  • Prikkelbare darm - Een ziekte zoals een prikkelbare darm kan afwisselend diarree of constipatie veroorzaken.
  • Bepaalde ziekten - Bepaalde ziekten kunnen constipatie veroorzaken, denk daarbij aan Parkinson, diabetes, hypothyriodie, hersenberoerte, darmkanker, multiple sclerose, etc. Ziekten kunnen de zenuwen aantasten of de uitgang blokkeren.
  • Onbekend - In enkele gevallen is het niet bekend waardoor de constipatie ontstaat.

Complicaties bij constipatie

Constipatie op zich hoeft niet problematisch te zijn. Echter als het te lang aanhoudt of de constipatie zeer ernstig is kunnen problemen ontstaan:

  • Aambeien - Door hard te persen tijdens het ontlasten kunnen aderen in het rectum uitdijen of zelfs naar buiten komen en dan ontstaan aambeien. Soms is het ook zo dat constipatie juist ontstaat door aambeien.
  • Fisuren - Door harde ontlasting en hard persen kan er een scheurtje ontstaan in de anus. Daardoor kan bloed bij de ontlasting zitten.
  • Prolaps - Het stukje darm dat aan het rectum zit kan door hard persen en harde ontlasting mee naar buiten komen.
  • Impactio - De ontlasting kan zo hard en compact zijn dat het vast gaat zitten in het rectum. Dan is het niet meer weg te krijgen op een normale manier, maar met behulp van een darmspoeling en manueel ingrijpen.

Psychogene constipatie

Het is mogelijk dat men vermoedt dat men last van constipatie heeft omdat men bijvoorbeeld maar eens in de 3 dagen naar het toilet moet of dat de structuur mogelijk wijst op constipatie. Men denkt dus dat er sprake is van constipatie terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Om dit zogenaamde probleem op te lossen gaat men gebruik maken van laxeermiddelen, zetpillen, klysma's en andere behandelingen en therapieën waardoor de darmen overbelast worden en ze zogenaamd lui worden (lazy bowel syndrome, luiedarmsyndroom). Door die luiheid van de darmen ontstaat juist constipatie die weer behandeld moet worden met nog zwaardere behandelmethoden.

Een soortgelijke situatie kan ontstaan als men gedurende een korte periode last heeft van constipatie omdat de omstandigheden tijdelijk veranderd zijn (bijvoorbeeld zwangerschap of tijdens een vakantiereis). Men wil dan snel van het probleem af komen en gebruikt veel therapieën of medicijnen om het probleem op te lossen. Het gevolg is ook dat de darmen op den duur lui kunnen worden.

Constipatie bij baby's en kinderen

In principe geldt voor baby's en kinderen hetzelfde als bij volwassenen. Echter een bijkomed probleem bij baby's kan zijn dat het rectum nauwer is dan normaal waardoor de ontlasting moeilijker het lichaam kan verlaten. Een arts zal dit verhelpen door de anus op te rekken. Constipatie bij baby's kan mogelijk een aanwijzing zijn van ernstigere ziekten, dit kan een arts onderzoeken. Constipatie komt zelden voor bij baby's, vaak heeft men wel het idee dat het kind last van constipatie heeft maar is dat een misvatting.

Bij een baby hoeft het geen probleem te zijn als er eens per 2-3 dagen ontlasting is. Wel is er sprake van constipatie bij baby's als er minder dan 3x per week ontlasting is die ook nog eens hard, droog en moeizaam is. Alarmsignalen bij baby's die niet vaak ontlasten zijn:

  • Niet goed drinken
  • Winderigheid
  • Overgeven
  • Constipatie duurt lang
  • Baby huilt veel (tijdens het ontlasten)
  • Slechte groei
  • Kolieken

Bij baby's zijn de voornaamste oorzaken van constipatie:

  • Voeding - Voeding is niet goed bereid, het kind krijgt te weinig voeding, of de samenstelling/variatie van de voeding is niet goed.
  • Darmen - Problemen in de darmen (afsluiting, zenuwen werken niet goed).
  • Mentaal/emotioneel - Het kind kan niet de tijd nemen, te lang ophouden van de ontlasting, geen goede zindelijkheidstraining.

Mocht uw baby of kind last krijgen van constipatie dan kunt u het volgende overwegen/proberen:

  • Indien het kind borstvoeding krijgt kan de moeder meer vezels gaan eten.
  • Maak de eventuele flesvoeding in precies de juiste verhoudingen klaar.
  • Geef een theelepel vruchtensap per dag.
  • Geef meer en kleinere porties voedsel.
  • Geef water dat rijk is aan magnesiumzouten (bij de bereiding van flessenvoeding). Overleg echter met een arts aangezien dit de nieren van het kind kan belasten.
  • Geef kinderen die al vast voedsel eten meer vezels.
  • Geef géén laxeermiddelen of andere medicatie zonder overleg met de arts. Ook olie en suiker toevoegen aan de voeding is niet verstandig.

Indien u overweegt om uw klachten homeopathisch te behandelen moet u er wel rekening mee houden dat de stoelgang belangrijke informatie kan verstrekken voor de homeopaat. Lees daarom ook deze alinea.

Eventueel kunt u ook het artikel in het blad Kraamzorg lezen over 'Homeopathie en baby's'.

Wat kan je doen aan constipatie?

Er zijn enkele zaken die men zelf kan doen om constipatie te voorkomen of te verlichten:

  • Eet meer vezels.
  • Drink meer vocht.
  • Ga meer bewegen.
  • Behandel eventueel de ziekten (bijvoorbeeld spastische darm) die constipatie veroorzaken.
  • Controleer of medicatie die men neemt als bijwerking constipatie heeft en bespreek dit met de arts die het medicijn voorschrijft.
  • Op tijd naar het toilet gaan en niet de ontlasting lang ophouden.

Indien u overweegt om uw klachten homeopathisch te behandelen moet u er wel rekening mee houden dat de stoelgang belangrijke informatie kan verstrekken voor de homeopaat. Lees daarom ook deze alinea.

Klassieke homeopathie en diarree/constipatie

Homeopathie kan ook goed helpen bij constipatie en diarree. Dit blijkt uit 3 verschillende onderzoeken. Uit het eerste onderzoek bleek dat bij diarree bij kinderen individueel gekozen homeopatische middelen (dus klassieke homeopathie) de duur van diarree verkorten. Het advies van de onderzoekers is om klassieke homeopathie te overwegen naast reguliere therapie en vocht toedienen. Uit het tweede onderzoek en het derde onderzoek blijken dat diarree veel beter te behandelen is met klassieke homeopathie dan met placebo. De duur van de diarree en het aantal keer dat men naar het toilet moet is beduidend lager dan bij placebo. Hieruit blijkt dat klassieke homeopathie therapeutische waarde heeft voor de behandeling van deze klachten. Op deze pagina staat meer over onderzoek naar homeopathie

Indien de mogelijkheden die men zelf kan uitvoeren niet helpen (zie Wat kan je doen aan diarree? en Wat kan je doen aan constipatie?) kan men overwegen om de klachten homeopathisch te behandelen. Er zijn een aantal middelen bekend die goed werken bij constipatie en diarree.

Veel mensen weten niet dat het ook mogelijk is om kinderen met een intolerantie voor een bepaald soort voedsel te behandelen met homeopathie. De normale behandeling is om het soort voedsel waarvoor men gevoelig is te vermijden. Met homeopathie kan de overgevoeligheid behandeld worden waardoor men op den duur weer het voedsel kan eten waarvoor men overgevoelig is.

Ook is het mogelijk om bij de meeste homeopaten een aantal middeltjes te halen die men kan gebruiken als men in het buitenland last krijgt van diarree. Bij deze middeltjes hoort een korte uitleg over wanneer men het ene of andere middel gebruikt.

Indien u overweegt om uw klachten (ook klachten die niets met uw stoelgang te maken hebben) homeopatisch te laten behandelen is het verstandig om niet teveel maatregelen te nemen die uw stoelgang en ontlasting teveel veranderen. Dat komt omdat een homeopaat ook gebruik maakt van eventuele kenmerken/symptomen met betrekking tot de stoelgang en ontlasting om een middel te kiezen. Bij kinderen is er natuurlijk al minder informatie beschikbaar dan bij een volwassene en dan is het mogelijk dat kenmerkende eigenschappen van de stoelgang wellicht net die aanwijzing kan zijn die leidt naar het juiste middel. Uiteraard kan het noodzakelijk zijn om wel maatregelen te treffen tegen constipatie of diarree vanwege de ernst hiervan. In die gevallen is het wel belangrijk te melden dat u iets inneemt of doet tegen deze klachten en dat u kunt vertellen hoe de situatie was voordat u maatregelen nam.

Binnen de homeopathie zoeken we naar specifieke informatie om een keuze uit de vele middelen tegen diarree en constipatie te kunnen maken. Soms is het de combinatie van verschillende kenmerken, soms is het een enkel gegeven. Hieronder staan ter illustratie enkele voorbeelden met betrekking tot acute diarree (de lijst is niet compleet maar dient alleen om aan te tonen dat een homeopaat op veel zaken let als het gaat om de behandeling van onder andere diarree):

  • Diarree door bepaald voedsel - Bier, brood, vet eten, komkommer, eieren, ijs, bedorven vlees, sinaasappels, oesters, soep, etc.
  • Diarree door bepaalde emoties - Woede, slecht nieuws, zorgen maken om huishoudelijke aangelegenheden, opwinding omdat men naar een sociale gelegenheid gaat, woede na onrechtvaardige behandeling, ergernis, etc.
  • Diarree samen met andere klachten - Pijnlijke menstruatie, veel speekselvorming, vaak moeten urineren, bruine tong, witte tong, pijn in heiligbeen, etc.
  • Diarree afwisselend met andere klachten - Oedeem, aambeien, overgeven, hoofdpijn, constipatie, etc.
  • Diarree alleen op bepaalde momenten - Tijdens wakker worden, op een bepaald tijdstip, in de zomer, alleen na ontbijt, tijdens tanden krijgen, bij dikke of magere mensen, tijdens inspanning, tijdens zwangerschap, tijdens de overgang, etc.
  • Kenmerken van ontlasting tijdens diarree - Kleur van de ontlasting, stinkt naar rotte eieren, zurige ontlasting, onlasting met onverteerd voedsel erin, etc.

Een soortgelijke lijst zou je ook kunnen maken van constipatie.

Eventueel kunt u ook het artikel in het blad Kraamzorg lezen over 'Homeopathie en baby's' waarin een voorbeeld staat van een baby met constipatie.

Onderstaande voorbeelden zijn bedoeld ter illustratie van de homeopathische werkwijze. De genoemde middelen zijn niet de enige middelen voor de genoemde klachten. Ook indien u zich herkent in de klachten kan het toch zijn dat een ander middel beter bij u past omdat de voorbeelden slechts korte samenvattingen zijn. Het innemen van een middel zonder advies van een bekwaam homeopaat valt onder de eigen verantwoording en leidt tot onnodige kosten, teleurstelling en mogelijk meer klachten. Een bekwaam homeopaat kan tevens beter inschatten welke potentie en dosering u nodig heeft, kortom deze kan u beter begeleiden.

Voorbeeld 1: Homeopathische behandeling van diarree

Een meisje van 18 maanden oud had last van diarree gedurende 2 dagen. Het meisje was erg rusteloos, was erg zwak en verloor snel kracht door de diarree. De ontlasting was erg dun en stonk zeer vies. De diarree ging gepaard met veel gasvorming. Na middernacht werden de klachten erger. De klachten werden beter door warmte op de buik. De polsen waren zeer koud. Ze gaf snel over, kon niets verdragen. Arsenicum Album werd gegeven vanwege de combinatie van de klachten maar voornamelijk de zwakte, rusteloosheid, verergering na middernacht en verbetering door warmte.

Voorbeeld 2: Homeopathische behandeling van constipatie

Een meisje van 2,5 jaar oud had altijd al last van constipatie. Ze had wel een keer diarree maar verder altijd last van verstopping. De ontlasting bestond uit harde bollen en waren te groot waardoor het kind veel pijn had. Er zat bloed bij de ontlasting. Tijdens het ontlasten schreeuwde ze van de pijn en wilde dat haar oppas haar vasthield. Ze sliep bijzonder slecht, was zeer rusteloos, ze had bijzonder veel transpiratie op haar hoofd, deed aan knarsetanden en had een kroepachtige hoest.

Nitricum Acidum, Podophyllum Peltatum en Alumina werden geprobeerd maar zonder succes. Toen werd duidelijk dat het schreeuwen niet alleen plaats vond tijdens het ontlasten. Ze schreeuwde ook op andere momenten en probeerde, als ze de kans kreeg, mensen om haar heen ook te bijten en te krabben.

De combinatie van constipatie waarbij de ontlasting bestaat uit harde bollen en schreeuwen met bijten en krabben duidt op het middel Stramonium. Nadat dit middel gegeven werd rapporteerden de ouders dat het veel beter ging, het ontlasten geen pijn meer deed en ze niet meer zo schreeuwde.

Voorbeeld 3: Homeopathische behandeling van diarree

Een kind van 12 maanden had al een maand last van diarree. Ze was wat fors gebouwd, slap, open fontanellen en had een wit beslag achter op de tong. Ze was erg dorstig en dronk veel melk en water. Van de diarree had ze de hele dag last maar het was erger in de morgen zo rond 04:00 uur (het kwam er met kracht uit). De ontlasting was geel van kleur, waterig, soms zat er groen-witte slijm bij. Het kind huilde een beetje als ze moest ontlasten. Naast deze klachten had ze ook last van een hoestje. Deze werd erger als ze ging liggen. Soms hoestte ze zo erg dat ze uiteindelijk moest overgeven. Het kind sliep met de ogen half dicht.

In dit voorbeeld zijn een paar karakteristieke symptomen: open fontanellen, zeer dorstig, diarree erger in de morgen rond 04:00 uur (plotselinge heftige aandrang), groen-witte slijm bij de ontlasting, slapen met de ogen half dicht. Deze combinatie duidt op het middel Sulphur. Na een dosis hield de diarree op en verbeterde haar gezondheid gedurende de dagen die erop volgden.

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links


Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design