-

Psoriasis en klassieke homeopathie

De huid

De huid is een zeer belangrijk systeem in ons lichaam. Het heeft veel functies zoals:

  • Bescherming - de huid beschermt het lichaam tegen veel bacteriën, virussen, UV stralen en andere micro-organismen/stoffen uit de omgeving.
  • Voorkomen uitdroging - de huid voorkomt uitdroging doordat vocht niet zomaar door de huid naar buiten kan verdampen.
  • Temperatuur regulatie - Door meer of minder te zweten kan de huid het lichaam helpen om de temperatuur te regelen.
  • Vitamine D productie - De huid is de voornaamste bron van vitamine D. Bepaalde stoffen worden in de huid omgezet in vitamine D.
  • Zintuigen - In de huid zitten sensoren die via de zenuwen informatie over temperatuur en tast doorgeven aan de hersenen.

De huid bestaat uit 3 lagen die elk hun eigen functie hebben. De samenstelling van de huid is grofweg zoals hieronder wordt beschreven maar de precieze samenstelling en dikte van elke huidlaag is op elke plek van het lichaam verschillend. Ook verschilt de samenstelling van de verschillen de lagen naarmate men ouder wordt. De vetlaag is bij baby’s vaak dikker dan bij ouderen. Van buiten naar binnen zijn de verschillende huidlagen:

  • Opperhuid - De opperhuid (epidermis) zorgt voor de voornaamste bescherming tegen slijtage. Het is een dun laagje huid dat bestaat uit harde, dode huidcellen. Ook bevat deze laag van de huid de pigmenten die de huidskleur bepalen.
  • Lederhuid - De lederhuid (dermis) bevat alle zintuigen, klieren en follikels en zaken die nodig zijn om dit goed te laten functioneren. De sensoren in de lederhuid dienen voor registratie van pijn, temperatuur en tast. De klieren dienen voor zweet- en talgproductie en elke follikel dient voor de groei van een haar. In de lederhuid zitten ook veel bloedvaten die dienen om de sensoren, klieren en follikels te voorzien van voldoende energie.
  • Vetlaag - Na de lederhuid komt de vetlaag die vooral een isolerende functie heeft. Daarnaast verbindt het de leder- en opperhuid met de rest van het lichaam.

De huid vernieuwt zichzelf continu doordat cellen van de binnenste lagen naar de buitenste laag worden geduwd. De cellen aan de oppervlakte van de huid zijn vaak dood en hard waardoor ze een goede bescherming bieden. Volgens sommige bronnen duurt het 40-56 dagen van het ontstaan van een huidcel tot het afschilfert. Andere bronnen vermelden een periode van 28 dagen. Deze nieuwe cellen ontstaan in de binnenste laag van de opperhuid en gaan langzaam naar de oppervlakte.

Doordat de huid aan veel invloeden bloot wordt gesteld, het een groot orgaan is en er veel verschillende cellen in zitten is de kans op problemen in dit gebied groot. Denk aan bijvoorbeeld ontsteking (dermatitis oftewel eczeem), zonneallergie, acne, jeuk, huidkanker, littekens, verbranding (zonnebrand of op een andere manier), steenpuisten, etc.

Naarmate men ouder wordt verandert de elasticiteit (dus meer rimpels), wordt de huid droger (dus meer jeuk) en is de doorbloeding slechter (slechtere genezing). Dat is mede afhankelijk van de invloeden waaraan men bloot is gesteld: iemand die bijvoorbeeld veel in de zon heeft gezeten zal sneller en meer last hebben van rimpels dan iemand die zich goed beschermd heeft tegen de zon.

Soms zijn de huidklachten een gevolg van een onderliggende ziekte (bijvoorbeeld terugkerende infecties als gevolg van diabetes) en soms beperken de huidklachten zich alleen tot de huid. Het is dus belangrijk om bij huidklachten ook open te staan voor inwendige en dieperliggende klachten.

Wat is psoriasis?

Zoals in de vorige paragraaf beschreven werd, wordt de huid continu vernieuwd door de aanwas van huidcellen die naarmate ze ouder worden naar de oppervlakte worden geduwd. Eenmaal aan de oppervlakte gekomen schilferen ze af. Normaliter is er een evenwicht tussen de hoeveelheid cellen die aangemaakt wordt en het aantal dat afschilfert waardoor er niets te zien is. Bij psoriasis is het aantal cellen dat aangemaakt wordt veel groter dan het aantal dat afschilfert in witte/zilverkleurige schilfers. Andere termen voor psoriasis zijn dan ook schubvlecht, zilverschub of schubbenziekte.

Psoriasis komt bij ongeveer 1-5% van de wereldbevolking voor. In bepaalde families komt het vaker voor wat mogelijk betekent dat er een erfelijke factor kan zijn. Bij mensen met een lichte huid komt het vaker voor dan bij mensen met een donkere huid. Over het algemeen kan psoriasis op elke leeftijd optreden maar er zijn twee perioden waarbij er een piek is, namelijk in de leeftijd 16-22 jaar en 57-60 jaar. Waarom juist op deze leeftijd psoriasis vaker ontstaat dan andere leeftijden is niet bekend.

Er zijn verschillende soorten psoriasis of ziekten die op psoriasis lijken:

  • Psoriasis vulgaris - Dit is de ‘gewone’ psoriasis.
  • Arthritis psoriatica - Artritis psoriatica is een vorm van psoriasis waarbij men ook last heeft van ontstekingen in de gewrichten. Deze ontstekingen lijken op reumatoïde artritis maar is niet het gevolg van een auto-immuunziekte.
  • Psoriasis pustuloza - Naast de gewone psoriasis klachten heeft men ook last van pustules (met pus gevulde pukkels) op de handpalmen en voetzolen en zeldzaam op andere plaatsen van het lichaam.
  • Psoriasis syphilitica - Een flinke schilfering van de handpalmen bij mensen die aan syfilis lijden. Hier is echter geen sprake van psoriasis maar iets dat erop lijkt.
  • Erythrodermische psoriasis - Psoriasis die de hele huid bedekt. Dit is zeer zeldzaam.
  • Nagel psoriasis - Psoriasis alleen op de nagels waardoor de nagels dik worden, snel kunnen afbreken, putjes bevatten en zelfs zo nu en dan eraf kunnen vallen.

De medische gevolgen van psoriasis zijn meestal bijzonder mild. Echter omdat de huid iets is dat direct in het zicht is kunnen andere mensen vaak snel zien dat er iets aan de hand is. En alhoewel psoriasis niet besmettelijk is ziet het er soms heel vies uit. Vandaar dat de sociale gevolgen voor psoriasis patiënten vaak groter zijn dan de medische gevolgen. Daarbij komt dat de verzorging van psoriasis soms veel tijd vergt.

Wat zijn de oorzaken van psoriasis?

Men weet niet precies hoe deze versnelde celdeling in de huid ontstaat maar men vermoedt dat er een aantal factoren zijn die het kunnen doen ontstaan of verergeren. Men gaat er van uit dat er een genetische aanleg kan zijn in combinatie met een invloed uit de omgeving die psoriasis als het ware opwekt:

  • Emotionele stress - Stress is een belangrijke factor bij het ontstaan van psoriasis. Vaak zie je ook een overeenkomst tussen perioden waarin stress in meer of minder aanwezig is en perioden waarin psoriasis in meer of minder aanwezig is.
  • Beschadiging - Herhaaldelijk de huid beschadigen en irriteren kan op den duur psoriasis doen ontstaan. Men noemt dit ook wel het fenomeen van Koebner.
  • Zon - Herhaaldelijk verbranding door de zon kan psoriasis veroorzaken. In feite beschadigt het UV licht in de zonnestralen de huid. Daardoor veroudert de huid sneller, is de kans op kanker en psoriasis groter.
  • HIV - Mensen met een HIV besmetting krijgen sneller last van psoriasis.
  • Streptokokken infectie - Een bacteriële infectie (streptokokken) kan een episode van psoriasis opwekken, vooral bij kinderen.
  • Medicatie - Vooral bètablokkers, lithium, antimalaria middelen en alle zalven of smeersels met medicatie erin kan psoriasis opwekken.
  • Alcohol - Veel alcohol drinken kan de kans op psoriasis vergroten.

Door te krabben kan het zijn dat de plekken groter worden. Het is dus verstandig om niet teveel te krabben.

Wat zijn de symptomen van psoriasis?

Psoriasis ontstaat vaak geleidelijk en kan in eerste instantie eruit zien als een zeer droge huid of als hevige roos. Men kan ook de psoriasis verwarren met andere huidziekten. Echter aan de locatie en typische uitingsvorm kan je psoriasis snel herkennen. Psoriasis kan over het algemeen opkomen en verdwijnen afhankelijk van de omstandigheden. Het kan zich ook verplaatsen van de ene plek naar de andere.

De huid produceert meer huidcellen op bepaalde plaatsen. Deze zien er uit als plekken waar zilverachtige-witte schilfers vanaf komen. De huid jeukt vaak niet of maar heel mild, wat een behoorlijk verschil is met de meeste vormen van eczeem. De huid is op bepaalde plaatsen aangetast in de vorm van kleine of grote ronde plekken. Meestal komt psoriasis voor op de hoofdhuid, ellebogen, knieën en rug en billen. Eczeem komt meestal aan de binnenkant van de ellebogen en knieën voor terwijl psoriasis vooral aan de buitenkant van deze gewrichten voorkomt. Minder vaak heeft men er ook last van op de wenkbrauwen, navel, oksels, bilspleet en liezen. Bij sommige mensen ontstaat de psoriasis alleen op de nagels en vingertoppen. In dat geval lijkt het een beetje op een kalknagel (schimmelinfectie).

Complicaties bij psoriasis

Normaliter is psoriasis geen gevaarlijke ziekte en zijn de medische gevolgen, behalve het ongemak en de sociale gevolgen, redelijk mild. Bij sommige patiënten met psoriasis ontstaan echter wel complicaties, deze hangen met name samen met:

  • Erytrodermie - Indien de psoriasis echter grote stukken huid aantast, kan de huid niet meer fatsoenlijk functioneren en niet meer de bescherming bieden die de huid normaliter verzorgt. Als de psoriasis zich over de hele huid verspreidt dan noemt men dit erytrodermie.
  • Artritis psoriatica - De kans op gewrichtsklachten (ontstekingen) is groter bij psoriasis patiënten dan bij patiënten die geen psoriasis hebben. De combinatie gewrichtsontstekingen (artritis) + psoriasis duidt uiteraard op een ziekte die betrekking heeft op het hele lichaam en niet alleen de huid.
  • Psoriasis pustulosa - Samen met de psoriasis problemen kunnen zich ook pustels (puisten die met pus gevuld zijn) vormen op de handpalmen en voetzolen en soms de rest van het lichaam. Deze pustels ontstaan als gevolg van bacteriële infecties.

Wat is de reguliere behandeling van psoriasis?

Er zijn in de reguliere geneeswijze verschillende behandelingen mogelijk. Deze zullen in het kort worden besproken.

  • Zalven/crèmes - Men kan medicinale crèmes en zalven gebruiken om kleine plekken in te smeren. De medicinale werking van deze zalven kan variëren van zeer mild tot agressief. Ook kan men medicinale shampoos voorschrijven om de hoofdhuid te behandelen. Uiteraard dienen deze zalven alleen ter bestrijding van de symptomen en moet men deze de rest van het leven gebruiken. Stoppen met zalven en crèmes betekent meestal dat de psoriasis terug komt.
  • UV licht + psoralenen - Door de huid bloot te stellen aan UV licht kan het zijn dat de psoriasis verbetert. Men gebruikt psoralenen om de huid gevoeliger te maken voor UV Licht (deze combinatie noemt men PUVA). Daardoor ziet men dat veel patiënten bijvoorbeeld in de zomer minder last hebben van psoriasis dan in de winter. Het effect van de behandeling duurt enkele maanden waarna de psoriasis doorgaans weer terug komt. Probleem is echter dat teveel UV licht + psoralenen de kans op huidkanker vergroten. Mensen met psoriasis moeten dan ook niet zomaar veel in de zon gaan liggen omdat het op de korte termijn wel helpt maar op de lange termijn voor ernstigere klachten kan zorgen.
  • Medicatie - Bij ernstige vormen van psoriasis die niet reageren op de vorige behandelmethoden kan men medicatie voorgeschreven krijgen. Men kan denken aan methotrexaat (een middel om kanker te bestrijden en heeft zeer ernstige bijwerkingen op beenmerg, nieren en lever) of ciclosporine (middel om immuunsysteem te onderdrukken en kan onder andere hypertensie, nier- en leverschade veroorzaken).

Klassieke homeopathie en psoriasis

Binnen de klassieke homeopathie zijn we voorzichtig met het behandelen van de huid door middel van een behandeling die niet echt de klachten oplost. Zalven, zonlicht en medicatie zijn wel een oplossing voor de oppervlakkige huidklachten, maar stopt men met deze behandeling dan komt de psoriasis terug. Klassieke homeopathie probeert zich te richten op de hele persoon en probeert het lichaam aan te zetten om weer normaal te gaan functioneren.

Daarbij wordt ook rekening gehouden met de oorzaak, ook al is die niet helemaal medisch te verklaren. Psoriasis die ontstaat nadat men lange tijd emoties opkropte kan met een ander middel worden behandeld dan psoriasis die ontstaat na het niet goed kunnen verwerken van grote veranderingen. Ook andere ziekten waarvan men tegelijkertijd last heeft worden in rekening genomen. Net zoals specifieke factoren die de klachten verergeren of verbeteren.

Bij homeopathie gaat het er niet om dat klachten nadat ze ontstaan zijn weggewerkt worden, maar dat de klachten eenvoudigweg niet meer ontstaan. Bij veel mensen is heel goed mogelijk om de perioden van remissie (verminderen of weg blijven van de klachten) te verlengen met behulp van homeopathie.

Aangezien de behandeling van psoriasis zich niet alleen specifiek op de huid richt maar op het totaalbeeld van klachten en kenmerken is het mogelijk om ook door het middel beter in je vel te zitten en bepaalde problemen beter aan te kunnen. Vooral het omgaan met stressfactoren die de psoriasis veroorzaken of veroorzaken wordt makkelijker voor de patiënt.

Het is heel goed mogelijk om een reguliere behandeling te combineren met de homeopathische behandeling. Uiteraard is het beter om een behandeling met homeopathie te beginnen als de klachten nog niet beïnvloed zijn door bijwerkingen. Het is voor de homeopaat dan beter om een helder beeld te krijgen van de ziekte omdat dit ziektebeeld nog niet vertroebeld is door bijwerkingen of onderdrukking van symptomen. Dit laatste heeft de voorkeur voor de homeopaat maar is natuurlijk niet noodzakelijk. Ook als iemand al lang met een reguliere behandeling bezig is kan men een homeopaat raadplegen. Men zal dan als het goed is eerst proberen een goed middel te vinden. De homeopaat kijkt daarbij ook naar andere factoren zoals hoeveel energie iemand heeft, andere klachten die verbeteren, etc. Als het middel aanslaat dan kan men overwegen om in overleg met de behandelend arts de medicatie voor de psoriasis af te bouwen.

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links

  • R. Berkow, M.H. Beers, A.J. Fletcher; Merck Manual Medisch handboek; Merck & Co.; 2000
  • V.K. Kumar, R.S. Cotran, S.L. Robbins; Robbins basic Pathology; Saunders; 7th edition
  • P.J. Rees, D.G. Williams; Principles of clinical medicine; Edward Arnold; 1995
  • S.J. McPhee, V.R. Lingappa, W.F. Ganong; Pathophysiology of disease; McGraw-Hill; 2003 4th edition
  • Artikel 'Psoriasis'; Merck Professional [Engels]

Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design