- Vorig artikel: Geschiedenis van homeopathie
- Overzicht artikelen
- Volgend artikel: Krentenbaard (impetigo) en klassieke homeopathie
De keuze voor een homeopathie opleiding
- Waarom is het kiezen van een homeopathie opleiding belangrijk?
- Waarop kan je letten bij je keuze voor een homeopathie opleiding
- Overzicht homeopathie opleidingen
- Opleidingscentrum Klassieke Homeopathie
- Bronnen en interessante links
Waarom is het kiezen van een homeopathie opleiding belangrijk?
Dit artikel heb ik geschreven om mensen die homeopathie willen gaan studeren te helpen bij hun keuze. Het is om verschillende reden belangrijk dat je een goede keuze maakt. Denk daarbij onder andere aan het volgende:
- Grote investering – Je gaat straks 4-6 jaar aan de slag met een studie die veel tijd, energie en geld zal kosten. Het zou zonde zijn als je halverwege of eerder al merkt dat de gekozen opleiding niet bij je past of niet haalbaar is. Ook als je na je studie niet echt een voldoende grote praktijk kunt opbouwen dan is het rendement van je tijd en geld soms laag.
- Verantwoording voor zieke mensen – Na de opleiding ga je aan de slag met zieke mensen. Mensen die vaak al jaren beperkingen en leed hebben door hun ziekte en uiteindelijk als laatste strohalm bij een alternatief therapeut (dus ook jij als klassiek homeopaat) terecht komen. Dat ze vaak in een later stadium bij een homeopaat terecht komen is jammer maar wel de realiteit. Kan de opleiding ervoor zorgen dat je na de opleiding voldoende kennis en kunde in huis hebt om deze verantwoording aan te kunnen? Sommige opleidingen doceren (gedeeltelijk) experimentele methoden waarbij de vraag is of je met deze methoden mensen werkelijk kunt bieden wat je zou moeten bieden.
Omdat deze keuze belangrijk is heb ik hieronder enkele tips beschreven die je in het achterhoofd kunt houden als je een keuze maakt.
Waarop kan je letten bij je keuze voor een homeopathie opleiding
Als student klassieke homeopathie is het belangrijk dat je van te voren een goede keuze maakt voor een opleiding. Er zijn nogal wat verschillen tussen opleidingen en er zijn verschillende factoren die relevant zijn voor de keuze voor een bepaalde opleiding. Enkele van die factoren zal ik hieronder beschrijven. Aangezien de keuze een persoonlijke keuze is die voor een groot gedeelte gebaseerd is op je eigen voorkleur en situatie is datgene wat hier beschreven is slechts een indicatie en de lijst is mogelijk niet volledig.
Financiële aspecten van een homeopathie opleiding
Veel punten waarmee je rekening kunt houden tijdens het kiezen van een opleiding zijn subjectief en zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeur. Het financiële aspect is echter vrij goed te objectiveren. Het financiële aspect van een opleiding is uiteraard niet het enige wat mee telt maar wel het overwegen waard.
Belangrijk is het denk ik om verschillende opleidingen wat betreft de totale en gemiddelde kosten per schooljaar te vergelijken. Niet alle opleidingen duren even lang waardoor het niet altijd verstandig is om het schoolgeld per jaar als indicatie voor de kosten te gebruiken. De meest voor de hand liggende kostenpost is natuurlijk het lesgeld. Ook interessant is of je eventueel minder lesgeld moet betalen als je voor bepaalde vakken vrijstelling krijgt. Probeer dus voor je je inschrijft vast te laten stellen voor welke vakken je vrijstelling krijgt en wat voor financiële consequenties dat heeft.
Het kopen van boeken kan ook duur zijn. Kijk welke boeken je moet kopen (tip: zorg dat je zeker weet welke boeken daadwerkelijk gebruikt gaan worden tijdens de studie). Denk niet alleen aan de verplichte boeken maar ook de geadviseerde boeken. Bedenk ook dat soms het nodig zal zijn om software aan te schaffen. Welke software heb je nodig en kan je die uitbreiden of zijn er goedkopere alternatieven die door de school geaccepteerd worden?
Minder voor de hand liggende kosten zijn onder andere reisgeld (denk aan treinkaartjes en brandstof), kosten die je moet maken voor stage (vraagt de stagebegeleider een vergoeding?). Soms wordt zelfs gevraagd of je voor mensen die klassikaal behandeld worden een vergoeding wilt betalen.
Verstandig is om al deze kosten op te vragen en bij elkaar op te tellen om een indicatie te krijgen van de kosten voor de hele studie. De totale en gemiddelde (per studiejaar) kosten kan je gebruiken om verschillende opleidingen te vergelijken. Overleg eventueel met de opleiding van je keuze of de berekening die je hebt gemaakt klopt en dat alle kosten hierin betrokken zijn. Zo voorkom je dat je voor een verrassing komt te staan.
Zaken die de kosten kunnen drukken zijn voordelen die je kan krijgen door regelingen van de belastingdienst. Mogelijk kan je bepaalde kosten aftrekken (privé of zakelijk) waardoor de kosten uiteindelijk wat lager uitvallen. Informeer hierover bij de belastingdienst of je boekhouder. Mogelijk is er ook een mogelijkheid dat je werkgever bijdraagt aan je studie.
Hoeveel tijd en energie moet je in de opleiding steken?
Als je aan een studie homeopathie begint dan kan je verwachten dat je enkele jaren veel tijd en energie in die studie moet gaan steken. Het is lastig om van te voren een inschatting te maken hoeveel energie je in een opleiding moet steken. Dit hangt namelijk mede af van je vermogen om te kunnen studeren. Heb je er meer moeite mee dan zal je meer uren moeten studeren dan iemand die minder moeite heeft met studeren. Een grove indicatie daarbij kan zijn hoe lang geleden je nog hebt moeten studeren voor een andere studie en hoe goed je dat af ging.
Houd er ook rekening mee dat je levensomstandigheden een zeer grote rol spelen bij je mogelijkheden om te kunnen studeren. Moet je voor een gezin zorgen of heb je een drukke baan van vijf dagen in de week dan is het lastiger om voldoende tijd vrij te maken (en voldoende uitgerust te zijn in die uren) dan als je bijvoorbeeld parttime werkt en minder verplichtingen hebt.
Belangrijk is ook om te bepalen hoeveel tijd je in de stage moet steken. Normaliter is het wel bekend wat de school van je verwacht qua studie inzet maar de stage is een meer onbekende variabele wat studie uren betreft. De stage belasting bepalen is een lastige kwestie omdat het vaak aan het einde van de opleiding plaats vindt. Maar belangrijk is dat je weet dat je stage kunt lopen bij jou in de buurt of dat je ver moet reizen, etc.
Een andere belangrijke tip als je voor een homeopathie opleiding gaat kiezen: zorg dat je voordat je een keuze maakt zeker weet waar je wel of geen vrijstelling voor krijgt. Dit geeft ook meer inzicht in je uiteindelijke studiebelasting.
Om kosten en tijd te besparen kan je ook kijken of er mogelijkheden zijn om te carpoolen of misschien de trein te nemen. Voor sommige mensen kan het handig zijn om een stuk met de trein te reizen omdat ze dan nog extra tijd kunnen besteden aan hun studie.
Als laatste wil ik vermelden dat je moet nagaan op welke dagen je gedurende de opleiding naar school moet gaan. Ga niet alleen uit van het eerste jaar maar ook de andere jaren. De meeste opleidingen organiseren hun bijeenkomsten rond het weekeinde (vrijdag t/m zondag), maar er zijn ook opleidingen waar men tijdens doordeweekse avonden les geeft. Kijk of je werk en privéleven het mogelijk maken om makkelijk deze lessen te volgen.
Stijl van homeopathie die je leert op de opleiding
Dit is een factor die erg belangrijk is maar ook erg subjectief en individueel bepaald is. De reden waarom het belangrijk is, is dat je in principe voor enkele jaren committeert aan een opleiding. Als dan blijkt dat de stijl van homeopathie je niet aanstaat of niet bij je past dan kan dat vervelende consequenties hebben. Overstappen is dan soms mogelijk maar vaak lukt dat niet goed. Dat komt omdat verschillende opleidingen verschillende stromingen kunnen aanhangen.
Vraag daarom voordat je met een opleiding begint welke stroming of stromingen ze je gaan leren. Vraag je daarbij af of je het prettig vindt om verschillende stromingen te leren (dan krijg je waarschijnlijk een bredere kijk op de mogelijkheden maar dit brengt vaak ook twijfel en minder diepgang). Of dat je, als de homeopathie opleiding waar je aan wilt beginnen een stijl in de hele opleiding hanteert of die stijl wel bij je past. Je hebt meer speculatieve, symbolische stromingen en meer concrete praktische stromingen. Grofweg worden in Nederland klassieke homeopathie, Scholten/Sankaran en ziekteclassificatie gedoceerd (of een mix of variaties hiervan). Klassieke homeopathie is over het algemeen meer concreet, praktisch en logisch en gebaseerd op 200 jaar ervaring. De stroming van Scholten/ Sankaran richt zich meer op symboliek, interpretatie en speculatie en heeft zich de laatste een á twee decennia ontwikkeld. De ziekteclassificatie is ook een ontwikkeling van de laatste decennia gebaseerd op interpretaties van één persoon waarbij vaak meerdere middelen op een dag worden gegeven. Dit onderwerp is moeilijk en altijd al een heet hangijzer binnen de hedendaagse homeopathie, op scholen en binnen beroepsverenigingen. Toch is het belangrijk dat je voor jezelf weet waar je aan begint om teleurstelling te voorkomen. Veel studenten beginnen aan een opleiding en merken dat de werkwijze toch niet goed bij ze past maar maken toch de opleiding af omdat het nu eenmaal moeilijk is om over te stappen. Wat je echter op school leert heeft grote consequenties voor je manier van werken in je eigen praktijk en je succes hierbij (maar het is uiteraard niet de enige factor).
Overzicht van homeopathie opleidingen
Een overzicht van de opleidingen in Nederland kan je hier vinden: Vereniging Homeopathie - Opleidingen. Echter aangezien ik actief ben voor het Opleidingscentrum Klassieke Homeopathie raad ik uiteraard aan om bij deze opleiding te gaan studeren.
Opleidingscentrum Klassieke Homeopathie
De reden waarom ik samen met anderen een opleiding (het Opleidingscentrum Klassieke Homeopathie te Eindhoven) heb opgezet is omdat ik het gevoel heb dat de klassieke homeopathie een beetje uit het huidige homeopathisch landschap aan het verdwijnen is. Veel opleidingen geven een mengeling van systemen en methoden of doceren een methode die pas vrij recent (relatief ten opzichte van de hele geschiedenis van de klassieke homeopathie) ontstaan zijn. Dat wil niet zeggen dat deze methoden op den duur hun waarde bewijzen maar we vergeten vaak daarbij dat de ‘oude ’methoden hun waarde al 200 jaar hebben bewezen. In mijn praktijk behandel ik mensen vrij succesvol met deze methode. De methode is praktisch, logisch en geeft veel houvast tijdens zowel de korte termijn en lange termijn behandeling van een heel scala aan klachten. En mocht je interesse hebben in het volgen van een opleiding bij het OCKH, ook dan is het verstandig om bovenstaande factoren te overwegen en mee te laten tellen.
Het Opleidingscentrum Klassieke Homeopathie heeft als doel om op professionele wijze betrouwbare informatie op een consistente wijze te verspreiden voor een betaalbare prijs. Het OCKH biedt een complete opleiding, nascholingen en supervisiebijeenkomsten. De opleiding heeft leslocaties in Eindhoven en Utrecht. Hier staan een aantal interessante artikelen indien je overweegt klassieke homeopathie te gaan studeren.
Beoordeling
Hier kunt u uw mening over het artikel geven.
Bronnen en interessante links
Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.