-

Zonneallergie en klassieke homeopathie

Wat is zonneallergie?

Een zonneallergie, ook wel Chronische Polymorfe Licht Dermatose (CPLD) of PolyMorfe LichtEruptie (PMLE) genoemd, is zoals de naam al zegt een allergie. Dus een overreactie op prikkels die normaliter geen reactie veroorzaken. In dit geval een overreactie van de huid (meer informatie over de huid) op zonlicht. Mensen reageren op zonlicht gewoonlijk met het krijgen van een bruine kleur en maken van vitamine D, maar bij mensen met een zonneallergie reageert het lichaam alsof het lichaam wordt aangevallen door een schadelijke stof. Andere soorten allergieën zijn bijvoorbeeld hooikoorts, huisstof/mijt allergie, voedselallergie, allergische astma en (contact) eczeem. De zonneallergie kan ook veroorzaakt worden door het innemen van bepaalde medicijnen, lees hiervoor de bijsluiter.

Eczeem is ook een probleem van de huid dat vaak te maken heeft met allergie.

Symptomen van zonneallergie

Reacties kunnen variëren van ongemakkelijk en vervelend tot in een enkel geval behoorlijk ernstig. Heel ernstige vormen van zonneallergie komt minder vaak voor. Meestal bestaat de allergische reactie van het lichaam uit onderstaande symptomen:

  • Roodheid
  • Bultjes
  • Jeuk
  • Schilferige huid
  • Zwellingen
  • Blaasjes

Wat is zonneallergie niet?

Een zonneallergie is iets anders dan een hitteslag of het verbranden van de huid (zie artikel over zonnebrand, hitteslag en zonnesteek). Een hitteslag is het niet meer kunnen aanpassen aan de warmte, men kan de lichaamstemperatuur niet meer voldoende omlaag brengen met alle vervelende gevolgen van dien. Een zonnebrand is een 1e graad (en soms 2e graad) verbranding van de huid omdat de huid te lang aan de zon is blootgesteld. Beide hebben niets met een overreactie te maken. Ook kan het zijn dat je door bepaalde kruiden of medicatie veel gevoeliger wordt voor de zon. Een voorbeeld hiervan is het sap van de reuzeberenklauw.

Behandeling en voorzorgsmaatregelen

Behandeling bestaat meestal uit:

  • Vermijden - Door zonlicht te vermijden of ertegen te beschermen is natuurlijk een probaar middel. In dit geval dus door in de schaduw te blijven, goede sun-blocks te gebruiken, goede bedekking, etc.
  • Gewenning - Een andere behandeling kan zijn om de huid in het voorjaar langzaam te laten wennen aan de zon of om lichttherapie toe te passen.
  • Medicatie - Er bestaat medicatie om de overreactie van het lichaam op de zon te dempen, dat zal in ernstige gevallen geadviseerd worden.

De behandeling en mogelijkheden is altijd afhankelijk van de ernst van de klachten.

Klassieke homeopathie en zonneallergie

Homeopathie probeert de overreactie op de stof te verminderen door het lichaam weer wat te versterken. Hiervoor wordt gezocht naar een middel dat het beste bij het totaal pakket van de klachten van de patiënt hoort. Dus de precieze reactie op de zon, andere klachten of symptomen die men heeft en kenmerken en eigenschappen die misschien niets te maken hebben met een ziekte maar gewoonweg karakteristiek zijn voor de persoon. Bijv. een patiënt die last heeft van een vorm van oedeem veroorzaakt door de zon, erg jaloers is en moeilijk tegen warme ruimtes (bijv. sauna) kan zou mogelijk het middel Apis Melifica kunnen krijgen. Terwijl iemand die huiduitslag krijgt van de zon, erg veel van zout houdt, graag alleen is om te denken over vervelende zaken uit het verleden en regelmatig last heeft van een koortslip zou misschien Natrium Muriaticum krijgen. Er wordt dus niet alleen naar de diagnose 'zonneallergie' gekeken maar ook naar de manier waarop zich dat bij de patiënt uit in combinatie met andere symptomen en kenmerken.

Onderstaande voorbeelden zijn bedoeld ter illustratie van de homeopathische werkwijze. De genoemde middelen zijn niet de enige middelen voor de genoemde klachten. Ook indien u zich herkent in de klachten kan het toch zijn dat een ander middel beter bij u past omdat de voorbeelden slechts korte samenvattingen zijn. Het innemen van een middel zonder advies van een bekwaam homeopaat valt onder de eigen verantwoording en leidt tot onnodige kosten, teleurstelling en mogelijk meer klachten. Een bekwaam homeopaat kan tevens beter inschatten welke potentie en dosering u nodig heeft, kortom deze kan u beter begeleiden.

Voorbeeld casus

De onderstaande casus dient als voorbeeld om te laten zien hoe een homeopaat om gaat met een patiënt die last heeft van een zonneallergie.

De hoofdklacht van de patiënt is een zonneallergie. De huid die aan de zon wordt blootgesteld krijgt al snel rode uitslag met kleine jeukbultjes. Deze bultjes jeuken enorm maar gaan gelukkig na een uur of 2 nadat de vrouw uit de zon gaat weer weg. Deze klachten zijn een aantal jaren geleden langzaam ontstaan en worden eigenlijk elke zomer erger. Verder is er niets bijzonders aan deze klacht te ontdekken. Er is ook geen echte oorzaak bekend en er waren ook geen veranderingen rondom de tijd dat de klachten begonnen.

De tweede klacht waar mevrouw mee zit is pijn in de gewrichten. De gewrichten voelen stijf aan en het voelt alsof ze zich enorm heeft ingespannen terwijl dit niet het geval is. Deze gewrichtspijnen zijn duidelijk tegelijkertijd met de huidklachten ontstaan.

Bij navraag blijkt dat een van de problemen waar ze onlangs na de bevalling tegenaan liep was dat ze niet voldoende melk produceerde om haar kind goed te kunnen voeden. Dat probleem was er ook al na een eerdere bevalling enkele jaren geleden. Een andere klacht is vaak terugkerende hoofdpijn. Verder zijn de hoofdpijnklachten niet constant of erg duidelijk. De ene keer zit de pijn in het voorhoofd, dan weer in het achterhoofd. Ook de aard van de pijnsensatie is niet echt duidelijk. Wel is duidelijk dat ze bijna altijd als ze hoofdpijn heeft ook last heeft van steken in de milt.

Verder heeft ze een afkeer van koud vochtig weer omdat veel van haar klachten dan erger lijken te worden.

Een homeopaat kijkt naar alle symptomen en probeert een middel te vinden dat goed past bij het gehele klachtenpatroon en de wijze waarop de patiënt ziek is. Het gaat namelijk niet om de individuele klachten maar om het individu. In dit geval wijst de combinatie van het gelijktijdig ontstaan van de zonneallergie en gewrichtsklachten, het probleem met te weinig melk productie, hoofdpijn samen met steken in de milt en last hebben van koud en vochtig weer op het middel Urtica Urens.

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven. Indien u aangeeft waarom u positief of negatief oordeelt kan ik hiermee rekening houden zodat ik het artikel eventueel kan aanpassen.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links


Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design