-

Introductie klassieke homeopathie

Wat is homeopathie?

Grondlegger van de homeopathie: S. Hahnemann

Homeopathie is heel kort samengevat een therapie die gebaseerd is op het herstellen van een balans in het lichaam. Homeopathie gaat ervan uit dat door verschillende invloeden (erfelijk, omstandigheden, stress, bacteriën, etc.) een soort onbalans of verstoring ontstaat waardoor het lichaam symptomen gaat produceren. Door een homeopathisch middel te geven wordt die verstoring gedeeltelijk of helemaal hersteld en verdwijnen uiteindelijk de symptomen.

Het kenmerkende van homeopathie is ook dat rekening wordt gehouden met de gehele persoon. Alhoewel de hoofdklacht waar iemand voor komt heel belangrijk is, is het niet het enige waar rekening mee wordt gehouden bij het kiezen van een passend middel. De precieze symptomen van die klacht spelen dus een rol maar ook andere symptomen en kenmerken. Het is dus niet zo dat er verschillende specialismen zijn die zich onafhankelijk van elkaar met verschillende delen van het lichaam bezig houden.

Informatie over homeopathische middelen

Oorspronkelijk wordt de informatie over wat de middelen precies kunnen genezen verkregen door het aan gezonde mensen te geven (zgn. geneesmiddelenproef) en te kijken wat het voor klachten veroorzaakt. Ook wordt gekeken naar vergiftigingsverschijnselen en het effect op zieke mensen. Deze informatie wordt allemaal verzameld, beoordeeld en geordend op een manier zodat een homeopaat er makkelijk zijn weg in kan vinden. Na het consult met de patiënt wordt de informatie geanalyseerd en zoekt de homeopaat naar een middel dat bij het ziektebeeld past. Als dan een passend middel wordt gevonden dan werkt dit genezend omdat het middel het lichaam aanzet tot genezing. In het artikel over materia medica staat meer over dit aspect van homeopathie.

Verschillende vormen van homeopathie

Er zijn verschillende stromingen binnen de homeopathie, o.a. klassieke, complex en klinische homeopathie. Klassieke homeopathie gaat uit van de individuele situatie en klachten en gebruikt maar steeds 1 homeopathisch middel tegelijk. Complex homeopathie geeft verschillende homeopathische middelen tegelijk in de hoop dat er een aanslaat. Dit is waarschijnlijk de meest bekende vorm van homeopathie omdat deze middelen vrij in de winkels verkrijgbaar zijn. Klinische homeopathie is een vorm van homeopathie waarbij men aan de hand van de diagnose een middel wordt gegeven. Het verschil met klassieke homeopathie is dat bij klassieke homeopathie meer nadruk ligt op de hele mens, het individu. Soms worden therapieën die m.b.v. injecties, apparaten, supplementen, etc. werken ook homeopathie genoemd maar in feite is dat niet helemaal waar. Dat wil overigens niet zeggen dat die therapieën daarom niet zinvol zijn.

Ontstaan en ontwikkeling van homeopathie

Homeopathie bestaat al sinds ongeveer 1800. De oorspronkelijke vorm van homeopathie die zo rond die tijd is ontstaan heet nu klassieke homeopathie. Dat wil niet zeggen dat we stil hebben gezeten. Principes zijn nog wel in grote lijnen hetzelfde maar in de loop van de tijd is er meer informatie en ervaring opgedaan. Homeopathie heeft altijd zijn up's en downs gekend. In sommige landen is er bijna geen homeopathie terwijl in andere landen het bijna hetzelfde niveau heeft als de reguliere geneeskunde (bijv. in India).

Kenmerken van de behandeling door een homeopaat

Homeopathie kan goed gebruikt worden naast andere (reguliere) behandelingen. Wel moet rekening worden gehouden als men in de ene therapie wijzigingen aanbrengt dat daardoor eventueel niet duidelijk is wat het middel gedaan heeft. Het homeopathisch middel geeft een prikkel aan het lichaam waardoor dit wordt aangezet tot genezen. Dus steeds als een prikkel nodig is dan is het nodig om een middel in te nemen. Hoe vaak en wanneer men een prikkel (dus een middel) nodig heeft hangt af van de klachten en de toestand van de patiënt. Bij ziekten die niet of nauwelijks omkeerbaar zijn en mensen die verzwakt zijn is het gebruikelijk om vaak een kleine prikkel te geven, bij andere gevallen wordt eens in 4-6 weken een prikkel gegeven.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan?

Bijwerkingen zoals bij reguliere medicatie zijn nagenoeg niet bekend in de homeopathie. Soms komt het voor dat de klachten die al bestaan tijdelijk iets erger worden als gevolg van het beginnen van het genezingsproces maar die klachten zijn in de meeste gevallen te verwaarlozen. Omdat het lichaam zelf zorgt voor de genezing is het veilig.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven. Indien u aangeeft waarom u positief of negatief oordeelt kan ik hiermee rekening houden zodat ik het artikel eventueel kan aanpassen.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links


Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design