-

Slaapproblemen en klassieke homeopathie

Introductie

Slaap is een heel erg belangrijk aspect van het leven. Maar weinig mensen staan daar bij stil, maar op het moment dat er zich problemen op dit gebied voordoen wordt al snel duidelijk hoe onontbeerlijk een goede nachtrust is. Iemand die niet voldoende slaapt zal op den duur met allerlei problemen en klachten te maken krijgen. Problemen met slapen kan heel variabel zijn: moeite met in slaap vallen, te vaak wakker worden, te vroeg wakker worden, te grote behoefte aan slaap, zomaar in slaap vallen of ongebruikelijke activiteiten of sensaties rondom de slaap. Wat het probleem moeilijker maakt is dat iedereen een eigen slaapbehoefte en -patroon heeft. Dus universele richtlijnen vastleggen over wat wel en niet behoort tot een normaal slaapgedrag is niet makkelijk.

Misschien is het artikel Bedplassen (enuresis nocturna) of ADHD/ADD ook interessant.

Op deze website kunt u een filmpje zien over slaapproblemen.

Normale slaap

Behoefte en ritme

Zoals beschreven in de introductie is het lastig om te bepalen wat normale slaap is en wat niet omdat iedereen verschilt in zijn of haar behoefte aan slaap en patroon van slapen. Zo kan de een met een paar uurtjes zich toch fris en fit voelen terwijl de ander met een uurtje te weinig zich een wrak voelt. Dit hangt ook af van andere factoren zoals leeftijd, activiteiten overdag, wat men eet en drinkt, medicatie, mate van stress, etc. Ondanks deze verschillen zijn de volgende gemiddelden aan uren slaap per dag bepaald (alhoewel hier ook geen unanimiteit over bereikt is):

  • Pasgeborene - 13-17 uren per dag
  • 2 jaar - 9-13 uren per dag
  • 10 jaar - 10-11 uren per dag
  • 16-65 - 6-9 uren per dag
  • 65 jaar en ouder - 6-8 uren per dag

Wat betreft de slaap zijn er een aantal stadia of fasen die men over het algemeen onderscheidt:

  • Waaktoestand - De toestand waarin je wakker bent.
  • Stadium 1 t/m 4 - Stadium 1 is de lichtste vorm van slaap, stadium 4 de diepste vorm van slaap.
  • REM (Rapid Eye Movement) - De activiteiten in de hersenen zijn heel hoog, ogen bewegen heel snel heen en weer, de spieren zijn wel ontspannen maar de ademhaling neemt toe.

Deze stadia doorloop je bij een normale slaap gemiddeld 5-6 keer per nacht (dus als een golfbeweging van stadium 1 tot en met 4 en weer terug onderbroken door REM slaap en kort wakker worden). Dromen komt het meeste voor tijdens stadium 3 en REM slaap terwijl nachtmerries, praten tijdens de slaap en slaapwandelen vooral in stadium 3 en 4 plaats vinden.

Waarom is slaap nodig?

Slaap is nodig omdat dan:

  • Het lichaam kan ontspannen.
  • Cellen gerepareerd en vervangen kunnen worden.
  • De hersenen het geheugen kan ordenen en archiveren. Dromen zijn mogelijk een onderdeel van dit proces.
  • Energie bespaart kan worden. Door te slapen besparen we energie en hoeven we daardoor waarschijnlijk minder te eten. Aangezien we ’s nachts (vanuit de biologie gezien) toch niet veel kunnen doen, kunnen we maar beter energiezuinig zijn.
  • De hersenen weer ‘opgeladen’ kunnen worden.

Dromen

Dromen dienen voor het verwerken van dagelijkse indrukken. Iedereen droomt maar niet iedereen kan de dromen onthouden. Medisch gezien wordt er weinig waarde gehecht aan de inhoud van de dromen, behalve in sommige takken van psychologie. Er is duidelijk sprake van veel onduidelijkheid en verschil in inzicht wat betreft dit onderwerp.

In veel culturen spelen dromen een belangrijke rol, denk aan de Aboriginals, bepaalde Noord-Amerikaanse Indianenstammen, de Temiar-Senoi, Maori, Zoeloes, etc. In het westen spelen met name bij Jungiaanse psychologie dromen een grote rol. Volgens Carl Gustav Jung waren dromen uitingen van het onderbewuste. C.G. Jung maakte onderscheid tussen alledaagse dromen en dromen die belangrijk waren en een kijkje in de psyche van de persoon geven. De meeste dromen zijn alledaagse dromen die te maken hebben met het verwerken van dagelijkse indrukken en bezigheden. De grote dromen hebben te maken met belangrijke aspecten van de persoon. C.G. Jung was ook van mening dat een droom maar zelden een voorspelling van de toekomst was. Eerder is het een symbolische weergave van waar de persoon onbewust mee bezig is.

Slapeloosheid (insomnia)

Slapeloosheid is eigenlijk een symptoom en zelden een ziekte op zich. De medische naam voor slapeloosheid is insomnia. Het komt voor in verschillende vormen: niet in slaap kunnen vallen, niet aan een stuk door kunnen slapen of veel te vroeg wakker worden. Het resultaat is vaak hetzelfde: ’s morgens is men niet uitgerust. Het maakt niets uit hoeveel uren je slaapt maar of het uiteindelijk voor jou te weinig is. Aangezien mensen naar mate ze ouder worden minder slaap nodig hebben kan het dus zijn dat je denkt dat je slechter slaapt terwijl dat niet het geval is, de behoefte is alleen maar minder geworden.

Er zijn verschillende redenen voor slapeloosheid, waarvan een paar hieronder:

  • Fysiek - Voedsel (alcohol, cafeïne), bepaalde ziekten of klachten (bijvoorbeeld hoofdpijn, Alzheimer, encefalitis, herseninfarct), medicatie, jetlag, vreemde omgeving, fysiek actief zijn voor slapen, pijn, jeuk, etc.
  • Emotioneel - Angst, depressie, verdriet, zenuwachtigheid, etc.
  • Mentaal - Piekeren, manie, etc.

Het probleem van slapeloosheid is dat er vaak weer klachten uit voort vloeien. Onder andere kan dit zijn overdag bijzonder moe zijn, minder goed kunnen functioneren, het slaap en waak - ritme verschuift (overdag slapen) en meer kans op afhankelijkheid van slaapmiddelen.

Voor de reguliere geneeskunde is het belangrijk om te weten of de slaapproblemen op zichzelf staan of het gevolg zijn van andere klachten. Omdat een homeopaat uit gaat van het totaalbeeld is dat onderscheid voor hem niet zo belangrijk. Voor een homeopaat zijn de kenmerkende aspecten van de slapeloosheid in combinatie met de andere symptomen belangrijk.

Medicatie die de huisarts kan voorschrijven worden in 3 groepen ingedeeld: slaapmiddelen, kalmerende middelen (sedativa) en angstverminderende middelen (anxiolytica). De kans op afhankelijkheid van deze middelen is echter zeer groot, net zoals de kans op overdosering. Met het gebruik van deze middelen moet dus zeer voorzichtig om worden gegaan. Kijk vooral uit in combinatie met alcohol, andere medicatie tegen slaapproblemen, allergie, depressie en verdovende middelen. Van slaapmiddelen is overigens bekend dat ze op den duur juist slapeloosheid kunnen veroorzaken (rebound-effect). Overleg met de arts als je twijfelt over de medicatie of het gebruik ervan.

Maatregelen

Een aantal dingen die je kan doen en waar je alert op moet zijn staan hieronder vermeld:

  • Probeer te voorkomen dat je slaap-waak ritme verschuift - Dus niet overdag proberen bij te slapen want dan kom je ’s nachts op den duur niet meer in slaap. Probeer overdag een balans te vinden tussen toegeven aan de slaperigheid en perse wakker te blijven. Beiden kunnen ervoor zorgen dat je ’s avonds niet goed meer slaapt waardoor het probleem in stand wordt gehouden. Als je probeert om wakker te blijven doe dat dan door actief te zijn en niet door koffie of andere opwekkende middelen te gebruiken.
  • Ga niet naar bed als je je niet slaperig voelt - Als je wakker ligt ga dan uit bed en zoek afleiding.
  • Achterhaal waarom je niet kan slapen - Probeer te achterhalen waarom je niet in slaap kan komen en probeer daar iets aan te doen. Denk aan te laat sporten, laat op de avond bepaald voedsel of drinken nemen, te actief zijn voor het slapengaan, zorgen maken, etc.
  • Voorkom meer spanning - Zorg dat de slapeloosheid (en de effecten daarvan) niet méér zorgen gaan creëren. Daardoor kom je in een neerwaartse spiraal terecht.
  • Depressie - Vroeg wakker worden kan een teken van depressie zijn. Ga na of dit werkelijk het geval is.
  • Afhankelijkheid medicatie - Probeer te voorkomen dat je afhankelijk wordt van medicatie om te kunnen slapen.
  • Rustige sfeer - Zorg dat je het uur voordat je gaat slapen een rustige sfeer creëert.
  • Regelmaat - Zorg voor regelmaat door zoveel mogelijk op dezelfde tijdstippen te gaan slapen. Maar doe dit van de andere kant niet te krampachtig (koste wat kost op een bepaald tijdstip gaan slapen werkt vaak averrechts). Van de andere kant is het wel verstandig om op tijd op te staan ook al ben je moe.
  • Slaapkamer = slapen en rust - Probeer de slaapkamer niet te gebruiken voor bijvoorbeeld tv kijken, studie, eten of iets dergelijks. Associeer de slaapkamer alleen met slapen en rust.
  • Ontspanning - Zoek naar een ontspanningsoefening waar je je in kunt vinden, bijvoorbeeld progressieve spierontspanings oefeningen, meditatie, etc.
  • Normale slaapbehoefte - Besef dat naarmate je ouder wordt, je minder slaap nodig hebt en dus het feit dat je minder moet slapen niet perse betekent dat je lijdt aan slapeloosheid.
  • Geen zwaar eten - Eet geen stevige maaltijd vlak voor het slapengaan.
  • Goed bed - Zorg voor een comfortabel bed.

Overmatige slaap (hypersomnia)

Overmatige slaap wordt ook wel hypersomnia genoemd. Er is sprake van overmatige slaap als je meer dan 25% van je gemiddelde slaapbehoefte extra nodig hebt om fit te blijven. Dus is je behoefte aan slaap normaal 8 uur per nacht en heb je op een gegeven moment meer dan 10 uur nodig dan kan er sprake zijn van overmatige slaap. Een onschuldige reden kan zijn dat je zware inspanningen hebt geleverd en daardoor wat bij moet slapen. Vaak is in dat geval na enkele dagen de slaapbehoefte weer normaal. Is na enkele dagen de slaapbehoefte nog steeds meer dan gewend, dan is dit fenomeen waarschijnlijk een gevolg van een ernstigere aandoening. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Psychische aandoeningen (angst, depressie).
  • Overmatig gebruik van geneesmiddelen.
  • Te weinig zuurstof en te veel kooldioxide in het lichaam (slaapapneu).
  • Problemen in de hersenen.

Als kinderen al last hebben van overmatige slaap dan kan dit een aanwijzing zijn dat later in het leven slaapzucht kan ontwikkelen. Zie hieronder voor meer informatie.

Slaapzucht (narcolepsie)

Slaapzucht is een ander woord voor de officiële term narcolepsie. Narcolepsie is eigenlijk een onbedwingbare neiging om te gaan slapen. Dus iemand valt overdag ineens in slaap, ongeacht de plek waar men is of de omstandigheden. Naast het in slaap vallen kunnen mensen ook last hebben van spierverlamming, slaapverlamming en hallucinaties. Voor de omgeving kan dit dus eventueel vreemd, beangstigend of misschien wel komisch zijn. Deze vorm van slaapstoornis komt gelukkig niet vaak voor en is op zichzelf niet ernstig. Wel kan het zijn dat de kans op ongelukken veel groter is en uiteraard is het een lastige aandoening.

Sommige mensen die last hebben van deze klacht vallen soms in slaap, anderen juist heel vaak. De kans om in slaap te vallen is groter bij oninteressante bezigheden of situaties. Mensen die door narcolepsie in slaap zijn gevallen kunnen over het algemeen makkelijk wakker worden gemaakt en zijn dan ook weer fit. Na een tijdje kunnen ze echter toch weer gewoon in slaap vallen zonder dat ze er iets aan kunnen doen.

Zoals vermeld kan er naast het in slaap vallen ook andere klachten optreden. Deze klachten komen weinig voor maar worden toch voor de duidelijkheid vermeld. Het kan overigens ook zo zijn dat deze klachten voor komen zonder dat er sprake is van narcolepsie.

  • Spierverlamming (kataplexie) - De persoon blijft bij bewustzijn maar plotseling kunnen de spieren niet meer gebruikt worden (omdat ze verlamd zijn). Dit duurt maar even en de reden kan zijn plotselinge emoties (woede, angst, blijdschap, verrassing, lachen, etc.).
  • Slaapverlamming - Kort voor of na het slapen kan men niet meer bewegen, men wil wel maar het lukt niet.
  • Hallucinaties - Kort voor (en zelden na) het slapen heeft de persoon last van hallucinaties. Dit is als een droom dan veel helderder en intensiever.

De reguliere geneeskunde wil mensen met narcolepsie proberen te behandelen door middel van speciale pakken.

Slaapapneu syndromen

Onder slaapapneu verstaan we een ademstilstand tijdens de slaap waardoor het zuurstofgehalte in het bloed daalt en de hoeveelheid kooldioxide toeneemt. Deze klachten worden vaak niet door de patiënt zelf opgemerkt, eerder door de partner. De slaapapneu kan zich onder andere uiten door stilstand van de ademhaling, snurken, ademnood, naar lucht happen, plotseling wakker worden, etc. Door het regelmatig onderbreken van de slaap en de verandering van zuurstof/kooldioxide kunnen op den duur verschillende klachten ontstaan:

  • Slaperigheid overdag
  • Hoofdpijn (bij het wakker worden)
  • Vermoeidheid
  • Minder goed in concentratie of andere mentale activiteiten
  • Verminderde seksuele energie
  • Hartklachten (in ernstige en langdurige gevallen)
  • Longklachten (in ernstige en langdurige gevallen)

Er zijn twee typen slaapapneu:

  • Obstructieve type - Ergens in de luchtwegen (keel, neus of mond) zit een verstopping of vernauwing. Mogelijke oorzaken zijn: overgewicht, roken, veroudering, alcoholgebruik en longproblemen. Het is mogelijk dat deze klacht in de familie zit.
  • Centraal type - Er is iets mis in het gedeelte van de hersenen dat de ademhaling aanstuurt.

Maatregelen

Er zijn een paar dingen die je kan doen of waar je rekening mee kan houden:

  • Als de klacht komt door het obstructieve type probeer dan te minderen met roken en alcohol drinken en probeer af te vallen.
  • Bij slaapapneu door het obstructieve type kan het helpen door op de zijde of buik te gaan slapen. Dit kan het snurken verhelpen.
  • Vermijd kalmerings- of slaapmedicatie, dit kan gevaarlijk zijn.
  • Eventueel kan in ernstige gevallen gebruik worden gemaakt van aan apparaat dat lucht in de longen blaast via een zuurstofmasker.
  • Soms kan met een operatie geholpen worden (bijvoorbeeld als de keelamandelen te groot zijn).

Parasomnieën

Behalve de al genoemde problemen die tijdens en rond de slaap een rol kunnen spelen is er ook een groep klachten die te maken hebben met dromen en activiteiten. Je kan hierbij denken aan bewegingen, schokken, handelingen uitvoeren, tandenknarsen, praten tijdens de slaap, slaapverlamming (zie slaapzucht), nachtmerries, nachtelijke angsten, etc. Vele mensen maken wel eens mee dat benen schokken of dat ze het gevoel hebben te vallen. Bij mensen die last hebben van parasomnieën is het echter zo dat de klachten dusdanig zijn dat ze echt tot last zijn.

Rusteloze benen (acathisie)

Dit probleem doet zich relatief vaak voor, vooral bij mensen ouder dan 50 jaar. Het probleem bestaat uit een rusteloos, onaangenaam, oncomfortabel gevoel in de benen waardoor de behoefte ontstaat deze te bewegen. Dit moeten bewegen verstoort natuurlijk de slaap. De oorzaak is niet echt bekend. Wel lijkt stress en lichamelijke inspanning (bijvoorbeeld lange tijd staan) de klachten te verergeren.

Nachtelijke angsten

Deze angsten zijn geen dromen. Vaak bevinden mensen zich in een toestand tussen dromen en waken in, weten niet precies waar ze zijn en raken daardoor in paniek. Misschien zijn ze nog wel onder invloed van een vervelende droom. Ook kan er sprake zijn van kortdurende hallucinaties. Mensen kunnen reageren met paniek, schreeuwen en om zich heen slaan. Over het algemeen is deze reactie van korte duur en ebt weg als de persoon weer volledig bij bewustzijn komt.

Nachtmerries

Dit zijn dromen die heel levendig kunnen zijn en waarvan de inhoud heel vervelend, beangstigend en bedreigend is. Er kunnen verschillende oorzaken zijn: posttraumatisch stress stoornis, spanningen in het dagelijks leven, koorts, extreme vermoeidheid of na alcohol gebruik. Voor dit probleem is binnen de reguliere geneeskunde geen effectieve behandeling mogelijk, al kan gekeken worden naar de oorzaken en deze aanpakken.

Iedereen kan nachtmerries hebben maar vaak hebben mensen die iets heel traumatisch mee hebben gemaakt veel vaker en veel intensiever last van nachtmerries. Overigens niet iedereen die een trauma mee heeft gemaakt krijgt last van nachtmerries. De nachtmerries zijn, als ze door een trauma veroorzaakt worden, vaak gerelateerd aan de gebeurtenis. Vaak zijn het herhalingen van wat zich in het verleden voor heeft gedaan. Een nachtmerrie die veroorzaakt wordt door traumatische ervaringen noemt men een herbeleving en is net iets anders dan een droom. Bij een droom is er meer sprake van symboliek en bij het ontwaken is weet de persoon snel dat het een droom was.

Slaapwandelen (somnambulisme)

Slaapwandelen is precies wat het woord zegt: wandelen tijdens de slaap. De persoon is zich er niet van bewust dat hij aan het dromen is. Probeer rekening te houden met deze klacht en voorkom dat de persoon zich kan bezeren of dat er ongelukken kunnen gebeuren. Mocht je merken dat iemand slaapwandelt dan kan je deze het beste terug begeleiden naar het bed. Een bijzonder vreemde vorm van slaapwandelen is sekssomnambulisme.

Tandenknarsen (bruxisme)

Tandenknarsen tijdens de slaap kan een symptoom zijn van agressie die al dan niet een goede uitweg krijgt in de waaktoestand (bewuste toestand). Sommige mensen merken er zelf niets van en krijgen van hun partner te horen dat het gebeurt. Er zijn echter ook mensen waarvan de tanden behoorlijk slijten (soms zelfs zoveel dat een gebitbeschermer nodig is). Het slapen lijdt er niet veel onder maar het zal duidelijk zijn dat deze klacht niet goed is voor de tanden en kaakgewrichten.

Klassieke homeopathie en slaapproblemen

In de praktijk kan het zo zijn dat problemen met de slaap de hoofdklacht is van de patiënt. In dat geval is het duidelijk dat er veel kenmerken en symptomen zijn die mogelijk kunnen helpen bij het vinden van het juiste middel. Als een slaapprobleem niet de hoofdklacht is dan kunnen er toch symptomen of kenmerken zijn die mee helpen om het middel te vinden dat voor de klachten geschikt is waarvoor men graag behandeld wil worden.

Zo kan het zijn dat iemand behandeld wil worden voor hoofdpijn die begint in het achterhoofd en uitstraalt naar voren. De hoofdpijn wordt veroorzaakt door tocht of koude en verbetert door warmte. Kenmerkend wat betreft zijn slaap is dat hij graag het hoofd laag heeft en vaak droomt over overstromingen. Verder heeft hij het snel koud en is hij vaak moe. Wat betreft de hoofdklacht, de hoofdpijn, zijn er 7 verschillende middelen die deze klachten dekken. Van deze 7 middelen is er echter maar 1 die ook nog de kenmerken wat de slaap betreft heeft en dat is Silicea Terra. Daarnaast is het bekend dat mensen die Silicea Terra nodig hebben vaak snel moe zijn en het erg koud hebben. Dit zijn extra aanwijzingen of bevestigingen voor het middel.

Voor een homeopaat kunnen dromen belangrijke informatie verstrekken over de patiënt. Als eerste is bekend dat sommige middelen over bepaalde thema’s dromen. Bijvoorbeeld het middel Bryonia Alba droomt vaak over druk bezig zijn, Opium over skeletten terwijl Silicea Terra over overstromingen droomt. Daardoor kunnen bepaalde dromen dienen als extra aanwijzing voor een bepaald middel. Uiteraard wordt geen middel voorgeschreven op alleen een droominhoud. Het middel dat als het ware bij de droom past moet natuurlijk ook passen bij de rest van de klachten. Ook zal het duidelijk zijn dat als een droom maar een enkele keer voor komt, er nauwelijks waarde aan gehecht kan worden wat betreft de keuze van een middel.

Een ander aspect is dat de homeopaat beter inzicht in de mens kan krijgen door dromen goed te begrijpen. Iemand die kalm en rustig is in het dagelijks contact maar droomt over geweld en agressie, gebruikt mogelijk een masker van kalmte om (onbewuste) woede en frustratie te onderdrukken. Dit voorbeeld is slechts een overdrijving om het principe duidelijk te maken. De praktijk is natuurlijk subtieler en minder zwart-wit. Natuurlijk wil het analyseren van dromen niet zeggen dat op die manier de persoon gecontroleerd kan worden of ‘betrapt’ wordt op tegenstrijdigheden. Het is een extra gereedschap dat gebruikt kan worden om een beter beeld van de patiënt te krijgen. Een homeopaat kan bijvoorbeeld bij de keuze van het middel rekening houden met psychologische mechanismen die bij de patiënt een rol spelen.

Onderstaande voorbeelden zijn bedoeld ter illustratie van de homeopathische werkwijze. De genoemde middelen zijn niet de enige middelen voor de genoemde klachten. Ook indien u zich herkent in de klachten kan het toch zijn dat een ander middel beter bij u past omdat de voorbeelden slechts korte samenvattingen zijn. Het innemen van een middel zonder advies van een bekwaam homeopaat valt onder de eigen verantwoording en leidt tot onnodige kosten, teleurstelling en mogelijk meer klachten. Een bekwaam homeopaat kan tevens beter inschatten welke potentie en dosering u nodig heeft, kortom deze kan u beter begeleiden.

Een voorbeeld van gelijktijdig verschillende parasomnieën

Deze patiënte (leeftijd is midden twintig) heeft verschillende klachten (parasomnieën) rondom de slaap die samen ervoor verantwoordelijk zijn dat de persoon zich overdag erg moe voelt. Het slapen is rusteloos, dat komt vooral door de intensieve en bijzonder levendige dromen. Enkele malen per week wordt deze patiënte zeer bang wakker omdat ze het idee heeft dat voorwerpen in de slaapkamer veranderen in mensen of monsters. Het duurt even voordat ze beseft dat het allemaal inbeelding is en er niets aan de hand is. Verder heeft ze last van slaapwandelen, zelfs zo erg dat ’s morgens de woonkamer wel eens anders is ingericht. Als laatste heeft de persoon last van praten tijdens de slaap en vroeger ook van tandenknarsen (zelfs zo erg dat het gebit beschermd moest worden). Normaliter wordt er niet gepiekerd of zorgen gemaakt voor het slapengaan en het inslapen is dan ook geen probleem. Deze klachten zijn er al vanaf de kindertijd en er is geen verklaring te bedenken in de vorm van onverwerkte spanningen of andere oorzaken. De slaapproblemen zorgen ervoor dat ’s morgens en ‘s middags het energieniveau erg laag is. In de avond wordt het weer veel beter waardoor studeren vooral in de avonduren plaats vindt.

Naast de genoemde slaapklachten komt wel eens een vorm van spanningshoofdpijn voor (erger tijdens moeheid, voelt aan als een band om het hoofd). De kuitspieren lijken te kort waardoor deze pijn doen als de persoon te lang op de knieën zit. En behalve gewrichten die vaak kraken zijn er geen fysieke klachten.

Mentaal/emotioneel is er sprake van een bepaalde onzekerheid, vooral in groepen of nieuwe situaties en tot op zekere hoogte de neiging tot perfectionisme (wil graag goed werk afleveren). Daarnaast is deze persoon erg gevoelig voor spanningen en emoties van anderen. Wordt niet snel kwaad, er moet veel gebeuren voordat dat eruit komt.

Naast deze kenmerken is er een kenmerkend verlangen naar zout en veroorzaakt bitter eten klachten zoals onder andere misselijkheid.

Bij bovenstaande klachten passen bij het middel Natrium Phosphoricum. Dit middel werd in 200 potentie als eerste gegeven. Na een paar weken blijkt dat er op sommige vlakken verbeteringen zijn: slapen is wat rustiger, de angstaanvallen zijn weg en het praten komt niet meer voor. Het tandenknarsen is teruggekomen. De dromen zijn nog intensiever en onrustiger (maar desondanks is de slaap rustiger).

Besloten wordt om het middel te herhalen in dezelfde potentie maar dit levert niets extra op en de klachten komen langzaamaan terug. Daarom wordt het middel in een iets hogere potentie (sterkte) gegeven, Natrium Phosphoricum MK. Na enkele weken blijk dat nagenoeg alle klachten weg zijn gegaan behalve het rusteloze slapen. Dit is echter wel aanzienlijk verbeterd. Na verloop van tijd blijken de klachten langzaamaan weer wat erger te worden. Besloten wordt om het middel weer te herhalen. Daarmee zijn de klachten nagenoeg volledig weg gegaan. Omdat het echter geen problemen meer oplevert wordt besloten om de behandeling te stoppen.

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven. Indien u aangeeft waarom u positief of negatief oordeelt kan ik hiermee rekening houden zodat ik het artikel eventueel kan aanpassen.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links


Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design