-
  • Vorig artikel: Diagnose, zelfzorgmiddelen & Email consulten
  • Overzicht artikelen
  • Volgend artikel: Spit, hernia & ischias

  • Alcohol kater en klassieke homeopathie

    Alcohol in het lichaam

    Allereerst een korte uitleg over de werking in het lichaam. Nadat de alcohol is doorgeslikt komt het in de maag terecht. Vandaar uit gaat het naar de dunne darm (zie hier voor meer informatie over spijsvertering). In de dunne darm wordt de alcohol opgenomen en komt het in het bloed terecht. Het bloed van de darmen wordt verzameld in de poortader (vena portae) en gaat naar de lever toe waar afvalstoffen uit het bloed worden gefilterd, bepaalde stoffen worden omgezet in andere stoffen en waar sommige stoffen worden opgeslagen voor later gebruik. Vanuit de lever stroomt het bloed via de leveraders (venae hepaticae) naar het hart. Het bloed in de leveraders is zuurstofarm maar zeer voedselrijk.

    Het hart pompt het bloed langs de longen om het voedselrijk bloed zuurstofrijk te maken. Na de longen komt het bloed terug in het hart waarna het verder het lichaam in gepompt wordt. Van het bloed dat weer terug het lichaam in wordt gepompt gaat een gedeelte naar de milt, maag en darmen, vanwaar het weer naar de lever gaat.

    Omdat bloed vrij snel door het lichaam wordt gepompt komt de alcohol snel in de rest van het lichaam terecht. Over het algemeen heeft alcohol echter het meest merkbare effect in de hersenen en lever. Ongeveer 10 minuten na het drinken van de eerste slok alcohol bereikt alcohol de hersenen. Als je voor het drinken van alcohol gegeten hebt kan het wat langer duren en kan de alcohol wat meer gedoseerd door het lichaam opgenomen worden.

    Een standaardglas bevat altijd 10 mg pure alcohol. De hoeveelheid drank is dus dusdanig dat er altijd 10 mg alcohol in een glas zit. Drank met minder alcohol (bijvoorbeeld 5%) wordt dus in een groter glas gedaan dan drank met naar verhouding meer alcohol (bijvoorbeeld 15%). Een dergelijk standaardglas wordt in ongeveer 1-2 uur door de lever afgebroken. Hoe meer glazen je drinkt hoe langer het dus duurt voor de totale hoeveelheid alcohol afgebroken is. Dus bij 10 glazen alcohol kan het zijn dat na 10-20 uur nog steeds veel alcohol in het lichaam aanwezig is. Dit proces kan niet versneld worden door zelf iets te doen. Alcohol wordt in verschillende stappen afgebroken. De stoffen die in een van die tussenstappen worden gemaakt is giftig voor het lichaam.

    Het alcoholpercentage is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die iemand drinkt:

    • Alcohol vermengt zich met de totale hoeveelheid lichaamsvocht (vooral bloed) waardoor een zwaarder iemand bij evenveel alcohol een lager alcoholpercentage heeft.
    • Omdat vrouwen minder lichaamsvocht hebben stijgt het alcoholpercentage bij vrouwen sneller.
    • Met een volle maag wordt de alcohol langzamer opgenomen waardoor het langer duurt voordat alle alcohol vermengd is met het bloed.
    • Medicijnen kunnen eventueel het effect en de opname van alcohol versterken.

    Aangeschoten, dronken, laveloos en bewusteloos

    Als alcohol in de hersenen terecht komt merk je dat je aangeschoten raakt. Het effect van alcohol op de hersenen is dat deze als het ware verdoofd worden. Daardoor zijn de hersenen minder goed in staat om dingen te onthouden, te concentreren, jezelf te bedwingen en is het moeilijk om bewust te zijn van wat je wel en niet wilt.

    • Aangeschoten (1-7 standaardglazen) - In eerste instantie is het effect dat je je prettig voelt, warm, de zintuigen worden minder scherp, ademhaling en polsslag nemen toe, coördinatie en reactiesnelheid nemen af, je gaat jezelf overschatten, je moet vaker urineren en je gezichtsveld wordt steeds nauwer.
    • Dronken (7-15 standaardglazen) - Emoties nemen toe, het aangeschoten gedrag wordt erger, pupillen worden groter en misselijkheid/overgeven treedt op.
    • Laveloos/Bewusteloos (meer dan 15 glazen) - Je reageert nauwelijks op prikkels van buitenaf en je zit tegen het bewusteloze aan of je bent het al. De polsslag neemt juist heel erg af waardoor de effecten zeer ernstig kunnen zijn (namelijk dat het hart of de longen stoppen).

    Grote hoeveelheden alcohol kunnen de hersenen dusdanig verdoven dat er later een black-out ontstaat. Dat wil zeggen dat men zich niets meer kan herinneren van de uren rondom het drinken.

    Overgeven

    Alcohol kan de maagslijmvliezen prikkelen als er teveel alcohol gedronken wordt. Als gevolg daarvoor wil de maag als het ware de prikkelende en irriterende substantie uit de maag lozen en trekt het krampachtig samen met als gevolg overgeven. Om dit te voorkomen kan men het beste ervoor zorgen dat er een beschermlaag op de maagwand zit door eerst te eten en men kan extra prikkeling voorkomen door geen voedsel te eten dat de maag prikkelt.

    Waardoor ontstaat een kater?

    De alcohol zet de nieren aan om meer urine af te scheiden. Daardoor moet iemand die alcohol drinkt vaak urineren. Het lichaam raakt echter uitgedroogd (zie ook artikel over ‘Zonnebrand, hitteslag en zonnesteek’) waardoor er minder vocht in de hersenen zit dan er hoort te zitten. Dat veroorzaakt het gevoel van een kater.

    Ook kunnen de afbraakstoffen die de lever produceren als het de alcohol afbreekt bijdragen aan de kater. Naarmate men meer drinkt in een kortere periode ontstaan meer van die afbraakstoffen. Dit is als het ware een vergiftiging van het lichaam.

    Verder zorgt alcohol ervoor dat hersenactiviteiten veranderen tijdens de slaap. Effectief gezien heeft dit hetzelfde effect als te weinig slaap (terwijl men doorgaans na een avondje doorzakken al relatief weinig zal slapen).

    Overigens is het krijgen van een kater ook een kwestie van gewenning en 'training'. Het lijkt erop dat mensen die gewend zijn om veel te drinken minder snel een kater krijgen dan mensen die nauwelijks alcohol drinken. Verder lijkt het erop dat donker gekleurde alcoholische dranken eerder een kater veroorzaken dan helder gekleurde dranken.

    Symptomen van een kater

    Als men een kater heeft van de alcohol kan men een of meerdere van de volgende klachten vertonen (uiteraard speelt de hoeveelheid alcohol die je hebt gedronken een aanzienlijke rol):

    • Misselijkheid
    • Droge mond
    • Hoofdpijn
    • Diarree
    • Vermoeidheid
    • Trillen
    • Transpiratie
    • Hartkloppingen
    • Overgevoelig voor licht en geluid

    Wat kan ik doen aan een kater?

    Enkele tips om een kater te voorkomen, te behandelen of er mee om te gaan:

    • Om en om drinken – Als je alcohol drinkt, drink dan om het glas alcohol een glas drank zonder alcohol. Op die manier houd je het vochtgehalte op peil.
    • Geen dorst lessen met alcohol - Drink geen alcohol om dorst te lessen. Dorst is een teken dat je vocht te kort komt en als je alcohol drinkt verlies je uiteindelijk meer vocht doordat je meer moet urineren. Daardoor is de kans op een kater groter.
    • Drink niet te veel in korte periode - Probeer niet teveel alcohol in een korte periode te drinken. Drink dus niet ineens een glas leeg.
    • Niet door elkaar drinken - Het is verstandig om niet teveel verschillende soorten alcohol door elkaar te drinken. Houd het bij een of 2 soorten alcohol dan is de kans op een kater kleiner.
    • Eerst eten - Voordat je gaat drinken is het verstandig om een goede bodem te leggen. Met voedsel in de maag wordt de alcohol langzamer opgenomen.
    • Melk - Drink een glas melk voordat je gaat drinken. Dit vertraagt namelijk ook de alcoholopname en helpt om overgeven te voorkomen.
    • Voor het slapen vochtgehalte aanvullen - Drink water, vruchtensap en/of een sportdrankje na het drinken van alcohol en voor het slapen gaan. Een sportdrankje kan ook de tekorten aan mineralen en vitaminen die door het urineren verdwenen zijn aanvullen.
    • Vermijd cafeïne - Cafeïne heeft een stimulerend effect en zou dus op de korte termijn kunnen helpen om de vermoeiheid te overwinnen. Het heeft echter ook een vochtafdrijvend effect als dus niet extra vocht wordt opgenomen dan kan het zo zijn dat de klachten door een te laag vochtgehalte juist versterkt wordt.
    • Slaap uit - Probeer voldoende rust te nemen en lang genoeg te slapen na een avondje doorzakken. Gebrek aan slaap kan een kater erger maken.
    • Stevig ontbijten - Neem een stevig ontbijt met fruit. Hierdoor vul je de tekorten aan.
    • Pas op met medicatie - Als je toch een kater krijgt, kijk dan uit met het gebruik van medicatie. Na een avond flink drinken kan het zijn dat de dag erna nog veel alcohol in het bloed zit. Dit kan van invloed zijn op werking van medicatie.
    • Vermijd zon - Als men een kater heeft vermijd dan de zon want de kans op hitteslag is groter. Dat komt omdat men al een tekort aan vocht in het lichaam heeft.
    • Geen alcohol drinken om de kater te verminderen - Sommige mensen beweren dat het drinken van alcohol helpt om de kater te verwerken. Alcohol heeft welliswaar een verdovend effect maar het is zeker niet raadzaam om alcohol te gebruiken om een kater te verwerken. Hierdoor krijgt het lichaam geen tijd om bij te komen en houdt je de klachten alleen maar in stand

    Klassieke homeopathie en een kater

    Een kater is een tijdelijke klacht die snel over gaat. Vandaar dat een homeopaat zelden deze klachten zal behandelen. Er zijn echter wel middelen voor, dus als de klachten erg hevig zijn of lang voortduren. kunt u een homeopaat vragen of hij/zij een van deze middelen kan voorschrijven.

    Er zijn binnen de klassieke homeopathie verschillende middelen tegen een kater, denk aan middelen zoals Conium Maculatum, Agaricus Muscarius, Ranunculus Bulbosus, Veratrum Album en vele anderen. Echter bovenaan de lijst staat het middel Nux Vomica. Dat komt omdat dit middel bij uitstek geschikt is voor de volgende combinatie van klachten:

    • Klachten na alcohol gebruik/misbruik
    • Snel geïiriteerd
    • Vermoeidheid
    • Wil met rust gelaten worden, wil geen mensen om zich heen
    • Snel geprikkeld door invloeden van buitenaf (geluid, geur, licht, etc.)
    • Futloos gevoel
    • Hoofdpijn met misselijkheid en afkeer van voedsel, tabak en koffie
    • Hoofdpijn beter door hoofd vast te houden, niet te bewegen

    Het is echter belangrijk om in het achterhoofd te houden dat dit middel niet het enige middel is en dat alleen een goede homeopaat kan bepalen of niet toch een van de andere middelen nodig is. Omdat het hier echter gaat om het behandelen van een kortdurende, acute klacht is het geen probleem om dit middel te proberen. Gebruik dan een zogenaamde 30C potentie, los enkele korreltjes op in water en drink een slokje elke 30 minuten tot het beter gaat.

    Homeopaat bij u in de buurt

    Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

    Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

    Klik hier om gesprek te beluisteren

    Beoordeling

    Hier kunt u uw mening over het artikel geven.

    Uw beoordeling

    Eventuele opmerkingen:

    Eventueel uw email:

    Anti-spam: hoeveel is 5+6?

       

    Bronnen en interessante links


    Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design