-
  • Vorig artikel: Koortslip
  • Overzicht artikelen
  • Volgend artikel: ADHD/ADD

  • Herpes Genitalis en klassieke homeopathie

    Introductie

    Over virussen is informatie te vinden bij het artikel 'Verkoudheid en griep (influenza)' en 'Koortslip (herpes labialis)'. De groep herpes virussen veroorzaken naast herpes verschillende andere soorten ziekten zoals onder andere koortslip, gordelroos, waterpokken, ziekte van Pfeiffer en de Zesde ziekte.

    Herpes (herpes genitalis)

    Herpes is een geslachtsziekte (SOA = seksueel overdraagbare aandoening) omdat het via seksueel contact over gedragen kan worden op een ander. Het herpes simplex virus is verantwoordelijk voor deze geslachtsziekte (herpes simplex 2) maar ook voor de koortslip (herpes simplex 1). Vandaar dat men moet oppassen met direct of indirect contact tussen de mond en geslachtsorganen indien een van beide infecties actief is. Ondanks dat beide virussen een voorkeur hebben om zich op specifieke plaatsen te nestelen is het mogelijk dat een koortslip een geslachtsziekte kan veroorzaken (en omgekeerd natuurlijk). Het herpes virus nestelt zich op en rond de geslachtsorganen, de anus en de endeldarm. Ook kunnen ze het nagelbed infecteren (als men met de vingers in contact komt met het herpes virus). Men moet opassen dat het herpesvirus zich niet via de handen naar de ogen verspreidt (door bevoorbeeld in de ogen te wrijven nadat men contact heeft gehad met lippen of geslachtsdelen die een actieve herpes infectie vertonen). Het herpes virus kan zich namelijk ook naar de ogen verspreiden wat bijzonder pijnlijke gevolgen heeft.

    Omdat herpes een geslachtsziekte is moet men oppassen en uitsluiten dat men niet ook andere geslachtsziekten heeft. In de jaren 70 en 80 was er een hoogtepunt wat betreft het aantal herpes infecties.

    Het herpes simplex virus gaat nooit helemaal weg. Er zijn momenten dat het virus de kop op steekt en dat het daadwerkelijk klachten veroorzaakt. Als echter na een paar weken de klachten weer weg gaan dan betekent dat niet dat het virus uit het lichaam is. Het virus is dan alleen latent aanwezig, het trekt zich dan terug rond de zenuwen. Als de weerstand van het lichaam genoeg afneemt dan wordt het virus weer actief en ontstaan klachten. Ook andere factoren kunnen een rol spelen. Enkele factoren op een rijtje:

    • Stress op mentaal, emotioneel of fysiek vlak
    • Teveel in de zon gaan (UV licht)
    • Koorts of andere ziekten die veel eisen van het lichaam
    • Medicatie of therapie die het afweersysteem onderdrukt
    • Als reactie op bepaalde stoffen in het eten
    • Menstruatie
    • Geslachtsgemeenschap

    Wat zijn de symptomen van herpes (herpes genitalis)?

    Als men voor het eerst besmet is dan zijn de klachten het pijnlijkst en hevigst. Als de klachten weer terug komen zijn ze vaak minder heftig en pijnlijk en zijn ze vaak ook sneller weg.

    De symptomen van herpes zijn:

    • Blaasjes - Blaasjes met een rode rand op en rond de geslachtsorganen. Ze zijn vaak heel pijnlijk. Ze kunnen in groepjes voor komen en later samenvloeien tot een groter blaasje.
    • Korstjes - De blaasjes vormen na verloop van tijd korstjes en kleine wondjes. De korstjes zijn gelig.
    • Wondjes - Op de plaats van de blaasjes ontstaan vaak wondjes en zweertjes die langzaam genezen.
    • Littekens - Op den duur kunnen de wondjes kleine littekens veroorzaken. Dit maakt dat de huid op die plek minder flexibel wordt.
    • Pijn - De blaasjes kunnen behoorlijk pijn doen. De huid kan vaak heel gevoelig zijn voor aanraken. Ook urineren is vaak pijnlijk en moeilijk. Ook is het pijnlijk om te lopen.
    • Opgezette klieren - Vanwege de infectie kunnen de lymfeklieren in de lies opgezet en gevoelig zijn.
    • Koorts - De eerste aanval nadat men geïnfecteerd is gaat soms gepaard met koorts en een algemeen gevoel van ziek zijn.
    • Afscheiding - Vooral bij vrouwen maar ook bij mannen kan een inwendige infectie (bijvoorbeeld plasbuis, vagina, baarmoederhals, etc.) ervoor zorgen dat er een afscheiding ontstaat.

    Na de eerste besmetting voel je de aanval aankomen door jeuk, tintelingen en pijn. Na enkele uren of dagen ontstaan dan rode plekken waarop zich blaasjes gaan vormen. Daarna zijn meestal na ongeveer 2-3 weken de klachten weer weg.

    Vooral zwangere vrouwen en mensen met eczeem moeten voorzichtig zijn en voorkomen dat ze besmet worden met het herpes virus. In het artikel over de koortslip wordt uitgelegd wat complicaties kunnen zijn. Indien een vrouw een actieve herpesinfectie aan de geslachtsorganen heeft dan kan men eventueel kiezen voor een keizersnede om te voorkomen dat het kind geïnfecteerd wordt.

    Verschil met blaasontsteking

    Zowel tijdens een herpesaanval als tijdens een blaasontsteking doet het urineren vaak pijn. Het verschil is echter dat bij een blaasontsteking geen sprake is van blaasjes en korstjes.

    Reguliere behandeling van herpes (herpes genitalis)

    Men moet zo snel mogelijk na het begin van de aanval beginnen met behandeling. Daardoor kan de duur van de aanval verkort worden. Het is echter niet zo dat de behandeling kan voorkomen dat de de klachten in de toekomst terug komen.

    Het volgende is belangrijk bij herpes:

    • Besmetting - Ook als er geen actieve uitbraak is kan men besmettelijk zijn voor anderen. Wees dus voorzichtig met seksuele contacten en handelingen.
    • Condoom - Gebruik een condoom om risico's te verkleinen. Besef echter dat het virus ook buiten het beschermingsgebied van het condoom kan zijn en dat overdracht ook mogelijk is via bijvoorbeeld handen.
    • Vermijd bepaald contact - Vermijd contact met baby's, mensen met eczeem of mensen met een zeer lage weerstand. Dit omdat het effect van een herpesinfectie voor deze groep mensen bijzonder ernstig kan zijn.
    • Wassen - Was tijdens de aanvallen alleen met water en dep de plekken goed droog.
    • Geneesmiddelen - Er bestaan antivirale geneesmiddelen en zalven die de huisarts voor kan schrijven. Deze zorgen er echter alleen voor dat de duur van de aanval verkort wordt en niet dat er nooit meer aanvallen kunnen ontstaan.
    • Informeren - Informeer seksuele partner(s) over de ziekte om verdere verspreiding te voorkomen.
    • Zwangerschap - Als je een aanval van een herpes virus krijgt tijdens de zwangerschap of als je er ooit een hebt gehad (of als je vermoedt dat dit het geval is geweest), informeer dan de gynaecoloog of verloskundige hierover.

    Mensen met een lage weerstand (HIV besmetting), zwangere vrouwen, mensen met bepaalde vormen van eczeem en kinderen moeten vooral oppassen wat betreft het contact met mensen die met herpes besmet zijn. Neem bij twijfel contact op met de huisarts die kan hierin verder adviseren.

    Klassieke homeopathie en herpes (herpes genitalis)

    Het behandelen van een herpesinfectie met behulp van homeopathie verloopt anders afhankelijk van de situatie:

    • Al onder behandeling - In deze situatie bent u al onder behandeling voor andere klachten en tijdens die behandeling steekt de herpesinfectie de kop op. In dat geval zal de homeopaat het middel geven dat al gebruikt was voor de klachten waarvoor men al in behandeling was mits dit middel goed werkte en het ook past bij de herpesklachten. Vaak ondersteunt dit middel namelijk het lichaam dusdanig dat de weerstand verhoogt wordt en het de infectie makkelijker aan kan. Als het middel niet blijkt te helpen of als het niet past bij deze acutie situatie dan zal een ander middel gekozen moeten worden dat beter past bij de acute situatie.
    • Nog niet onder behandeling - Omdat het nu niet bekend is welk middel past bij de hele persoon zal in eerste instantie gekeken worden naar een middel dat past bij deze acute situatie. Later als de acute herpesinfectie voorbij is kan men verder gaan met het behandelen van andere klachten.

    Indien men last heeft van herpes (ook de andere klachten ten gevolge van herpesvirussen) is het verstandig om ook klassiek homeopathie te proberen. Dat komt omdat het virus weer actief wordt als de weerstand laag is terwijl homeopathie juist ervoor zorgt dat de algemene weerstand beter wordt, het lichaam wordt beter bestand tegen stress, ziekten, etc. gemaakt.

    Homeopaat bij u in de buurt

    Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

    Beoordeling

    Hier kunt u uw mening over het artikel geven.

    Uw beoordeling

    Eventuele opmerkingen:

    Eventueel uw email:

    Anti-spam: hoeveel is 5+6?

       

    Bronnen en interessante links


    Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design