-

Darm- en maagzweer (ulcus pepticum) en klassieke homeopathie


Slokdarm, maag en twaalfvingerige darm

De slokdarm (oesophagus) is de verbinding tussen de mond en de maag. Er zitten spieren in die ervoor zorgen dat het voedsel naar de maag wordt voortgestuwd (peristaltiek). De slokdarm gaat over in de maag. Op deze overgang zit een klepje dat ervoor zorgt dat eten van de slokdarm naar de maag kan maar dat maagzuur uit de maag niet naar de slokdarm kan. Als het klepje goed werkt dan komt er dus geen maagzuur in de slokdarm en daarom is de wand van de slokdarm ook niet heel erg goed beschermd tegen maagzuur.

De maag is een gespierde zak die ervoor dient om het eten te vermengen met maagzuur, enzymen en andere stoffen. Het maagzuur en enzymen dienen om het voedsel af te breken in kleinere delen. Ook heeft het als functie om bepaalde schadelijke stoffen te neutraliseren. Het probleem is dat het maagzuur zuur genoeg moet zijn om voedsel (waaronder dus ook vlees) te kunnen oplossen maar het mag niet schadelijk zijn voor de maag of andere organen. De oplossing is dat in de maagwand klieren zitten die veel slijm produceren. Dit slijm vormt als het ware een beschermlaag tussen de maagwand en het maagzuur en de enzymen.

De voedselbrei die bestaat uit maagzuur, enzymen en het gedeeltelijk afgebroken voedsel wordt beetje bij beetje in de twaalfvingerige darm (duodenum) gelaten. Tussen de maag en de twaalfvingerige darm zit een klepje dat bepaalt hoeveel voedsel vrij komt. Daar wordt het zure voedsel geneutraliseerd en vermengd met onder andere gal (uit de galblaas) en andere enzymen (pancreas). Als de zuurgraad van de voedselbrei in de twaalfvingerige darm laag genoeg is dan laat de maag weer een beetje voedsel in de twaalfvingerige darm toe. De zuurgraad van de voedselbrei wordt steeds verlaagd en er komt niet veel maagzuur in deze darm tegelijk terecht.

Voor meer informatie over het spijsverteringskanaal zie ook het artikel 'Diarree en constipatie'.

Op deze website kunt u een filmpje zien over maagklachten.

Wat is een maagzweer (ulcus pepticum)?

De term maagzweer wordt in het dagelijks gebruik voor bijna alle zweren rondom de maag gebruikt. De medische term is echter een ulcus pepticum (ulcus = zweer, pepticum = spijsvertering) en een verzamelnaam van zweren die in het spijsverteringskanaal voor komen. Echter vanwege de manier waarop een zweer ontstaat komen deze zweren alleen in de maag, slokdarm (oesophagus) en twaalfvingerige darm (duodenum) voor. Voor elke plaats van de zweer is er een aparte naam:

  • Ulcus oesophagi - Zweer in de slokdarm (meestal onderste gedeelte)
  • Ulcus ventriculi - Zweer in de maag
  • Ulcus duodeni - Zweer in de twaalfvingerige darm

De zweer is een duidelijke ronde of ovale zweer in de wand van de maag, slokdarm of twaalfvingerige darm.

U kunt een filmpje bekijken op deze website.

Hoe ontstaat een maagzweer (ulcus pepticum)?

Een maagzweer ontstaat doordat het zuur dat in de maag wordt geproduceerd de wand van de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm aantast. In eerste instantie ontstaat een infectie, daarna een erosie (ondiepe zweer) en daarna een diepe zweer (ulcus). De verschillende soorten zweren hebben verschillende oorzaken:

  • Ulcus oesophagi (zweer slokdarm) - Normaal zit er een klepje tussen de maag en slokdarm die ervoor zorgt dat het eten de maag in kan maar het maagzuur niet de maag uit. Als er in het afsluitmechanisme iets mis is kan het maagzuur in het onderste gedeelte van de slokdarm komen en daar infecties veroorzaken. Behandelt men dit niet op tijd dan kunnen de infecties over gaan in een zweer van de oesophagus.
  • Ulcus ventriculi (maagzweer) - Een maagzweer kan ontstaan omdat de slijmlaag die de maagwand moet beschermen om de een of andere reden (deze is nog steeds niet bekend) niet voldoende is waardoor het maagzuur de maagwand kan aantasten. Daardoor ontstaat een maagzweer.
  • Ulcus duodeni (zweer twaalfvingerige darm) - Aan de uitgang van de maag zit een klep die voorkomt dat teveel zuur de maag verlaat. Als er wel teveel maagzuur (ten opzichte van de beschermingslaag) de maag verlaat wordt de wand van de twaalfvingerige darm teveel geïrriteerd en gaat deze ontsteken. Na verloop van tijd kan een zweer op deze plaats ontstaan.

Een zweer in de slokdarm en twaalfvingerige darm kan al op jonge leeftijd ontstaan. Een echte maagzweer ontstaat pas op oudere leeftijd.

Waarom een maagzweer precies ontstaat is niet duidelijk, althams het is niet helemaal duidelijk waarom de slijmlaag in de maag dunner wordt waardoor een maagzweer kan ontstaan. Enkele overwegingen:

  • Verminderde weerstand - De beschermende slijmlaag neemt af en werkt niet voldoende. Waarom deze laag afneemt in dikte is niet duidelijk. Men neemt aan dat een verminderde weerstand de oorzaak kan zijn. Verminderde weerstand ontstaat onder andere door stress, ziekte, slecht dieet, etc. Het probleem is echter dat deze factoren geen zekerheid bieden: sommige mensen met stress krijgen wel een maagzweer, anderen niet.
  • Hoeveelheid maagzuur - Ook speelt de hoeveelheid geproduceerde maagzuur geen rol omdat er mensen zijn die veel maagzuur produceren en geen maagzweer hebben terwijl andere mensen met minder maagzuur juist weer wel een maagzweer hebben.
  • Bacteriën - Een derde factor is de aanwezigheid van een bepaalde bacterie (helicobacter pylori). Men weet niet hoe deze bacterie een zweer kan veroorzaken maar men vermoedt dat deze wel een veroorzaker is.
  • Medicatie - Sommige medicatie kan een maagzweer veroorzaken. Berucht zijn de pijnstillers zoals ibuprofen, aspirine, naproxen, diclofenac en brufen. Deze zorgen ervoor dat de slijmlaag in de maag dunner wordt. Vandaar dat mensen die deze pijnstiller langdurig moeten slikken, extra medicatie wordt voorgeschreven om de maag te beschermen (bijvoorbeeld Pantazol).
  • Roken en alcohol - Roken en alcohol drinken kan de kans op een maagzweer vergroten. Alcohol irriteerd het maagslijmvlies en door te roken wordt de hoeveelheid geproduceerde maagzuur groter.

Wat zijn de symptomen van een maagzweer (ulcus pepticum)?

Niet iedereen met een ulcus pepticum zal symptomen vertonen. Als er echter wel symptomen zijn, zijn die afhankelijk van de plek van de zweer:

  • Ulcus duodeni (zweer twaalfvingerige darm) - De pijn is gelocaliseerd onder het borstbeen en omvat een klein gebied. Het voelt zeurend of brandend aan. De pijn is erger als men een lege maag heeft dus eten, melk drinken en maagzuur remmende middelen helpen de pijn te verdrijven. De pijnlijkste perioden zijn vaak tussen 12:00-14:00 uur en 00:00-02:00 uur. Echter na enkele uren is de maag weer leeg en doet de plek weer pijn. Vaak gaat na verloop van tijd (enkele weken) weg om vervolgens na enkele jaren weer terug te komen.
  • Ulcus ventriculi (maagzweer) - Bij een maagzweer is de pijn juist erger door te eten. Afhankelijk van de plaats van de zweer in de maag kan men ook misselijkheid ervaren en kan de doorgang van het voedsel trager zijn met als gevolg een vol gevoel.
  • Ulcus oesophagi (zweer slokdarm) - De pijn is het ergste tijdens het slikken (voedsel of drinken) of plat liggen (dan loopt het maagzuur terug in de slokdarm).

Complicaties van een maagzweer (ulcus pepticum)

De complicaties van een maagzweer kunnen zijn:

  • Aantasten andere organen - De maag en twaalfvingerige darm liggen natuurlijk tegen andere organen aan. Een zweer kan van de darm of maag een ander orgaan binnen dringen en daar ook schade aanrichten.
  • Gat in de maag- of darmwand - Een zweer kan steeds dieper worden, zelfs totdat de wand doorboord is en er een gat in de maag of darm ontstaat. Het maagzuur kan dan de buikholte in en daar andere organen aantasten. Ook kan de voedselbrei die de buikwand insijpelt infecties veroorzaken. Deze situatie kan leiden tot een bijzonder kritische en levensbedreigende situatie.
  • Bloeding - Een zweer kan gaan bloeden. Als het bloed bij de maaginhoud zit kan bij het overgeven helder rood, geklonterd of donker en dik bloed te zien zijn. Als het bloed niet via overgeven naar buiten komt maar samen met de ontlasting dan is de ontlasting vaak zwart. Dat komt omdat het bloed ‘oud’ is en gedeeltelijk verteerd.
  • Versperring - Een zweer kan genezen en littekenweefsel vormen. Dit littekenweefsel kan ervoor zorgen dat een in- of uitgang van de maag niet meer optimaal functioneert. Daardoor zal het voedsel niet meer normaal door kunnen stromen en blijft het lang in de maag zitten. In sommige gevallen kan het zelfs weer eruit komen door te braken. Uiteraard kan dit op de lange termijn problemen geven omdat men niet voldoende voedsel binnen krijgt.

Hoe wordt een maagzweer (ulcus pepticum) behandeld?

Een maagzweer geneest vaak uit zichzelf maar de klachten gaan vaak niet helemaal weg. Na enkele jaren zal onder de juiste omstandigheden weer een maagzweer optreden. Dit herhaaldelijk optreden van de maagzweer is niet te voorkomen in de reguliere geneeskunde. Deze zal afhankelijk van de ernst van de klachten, plaats van de zweer en complicaties behandelen. Mogelijkheden hierbij zijn:

  • Stoppen met medicatie - Sommige medicatie kan een maagzweer veroorzaken. Als dat het geval is moet gezocht worden naar een alternatief.
  • Maagzuur neutraliseren - Men kan medicatie innemen om de hoeveelheid maagzuur te remmen. Probleem is echter dat als het maagzuur teveel geneutraliseerd wordt, de spijsvertering moeilijker verloopt. Bovendien zijn aan veel van deze medicatie bijwerkingen verbonden.
  • Antibiotica - Soms is antibiotica nodig om de ontstekingen aan te pakken.
  • Andere medicatie - Er zijn nog enkele andere vormen van medicatie die gebruikt kunnen worden. Sommige richten zich op aanpassen van maagzuur, weer andere op beschermen van de maagzweer.
  • Operatie - Bij ernstige complicatie of als medicatie geen effect heeft kan men een operatie overwegen. Men zal dan de schade repareren (bijvoorbeeld gat dichten of littekenweefsel verwijderen). Het probleem is echter dat een operatie op zich ook weer complicaties kan veroorzaken.

Het volgende kan men zelf doen om de klachten te temperen:

  • Stoppen met roken.
  • gezond leven: regelmatig bewegen, gezond eten, voldoende rust.
  • Stress kan klachten verergeren (niet altijd veroorzaken), dus probeer stress te vermijden of een uitlaatklep ervoor te vinden.
  • Eet regelmatig, geen grote porties, kleine hapjes (goed kauwen).
  • Eet niet later dan 3 uur voo rhet slapen gaan.
  • Drink niet teveel melkproducten, in eerste instantie zal het verlichting geven maar op de lange termijn wordt meer maagzuur geproduceert.
  • Pas op met prikkelende voeding szoals scherpe kruiden, alcohol, koffie, etc.

Klassieke homeopathie en maagzweer (ulcus pepticum)

Men denkt er vaak niet aan dat een maagzweer ook met behulp van homeopathie te behandelen is. Homeopathie kan echter een goede oplossing bieden zonder complicaties en bijwerkingen. Een maagzweer is een klacht waarbij het verband tussen stress en de lokale klachten vaak duidelijk zichtbaar is. Bij het behandelen van een maagzweer met behulp van homeopathie is het dna ook duidelijk dat rekening moet worden gehouden met deze algemene factoren die zo sterk van invloed zijn op een maagzweer.

Een probleem bij maagzweren is dat de zweer na enkele jaren weer terug komt. Het blijft een zwak punt dat bij tijd en wijlen opspeelt. Homeopathie kan op de lange termijn een oplossing bieden voor deze problemen.

Bij de behandeling wordt onder andere gekeken naar zaken zoals:

  • Oorzaak - Is er iets specifieks gebeurd toen de klachten ontstonden? Is er een ‘trigger’ die de klachten weer doet opvlammen? Bijvoorbeeld sinds spanningen op het werk.
  • Verslechteren - Is er iets dat de klachten verergert zoals een bepaald weerseizoen, spanningen, bepaald voedsel eten, tijdstip dat de klachten erger zijn, etc.
  • Verbeteren - Is er iets dat de klachten verbetert zoals bepaald voedsel, bepaalde houding, tijdstip.
  • Andere klachten - Uiteraard wordt ook gekeken naar eventuele andere klachten, zeker als die op de een of andere manier een bepaald patroon vormen (bijvoorbeeld perioden van migraine afgewisseld met perioden waarin een maagzweer opvlamt).

Onderstaande voorbeelden zijn bedoeld ter illustratie van de homeopathische werkwijze. De genoemde middelen zijn niet de enige middelen voor de genoemde klachten. Ook indien u zich herkent in de klachten kan het toch zijn dat een ander middel beter bij u past omdat de voorbeelden slechts korte samenvattingen zijn. Het innemen van een middel zonder advies van een bekwaam homeopaat valt onder de eigen verantwoording en leidt tot onnodige kosten, teleurstelling en mogelijk meer klachten. Een bekwaam homeopaat kan tevens beter inschatten welke potentie en dosering u nodig heeft, kortom deze kan u beter begeleiden.

Voorbeeld van een homeopathische behandeling van maagzweer

Een metselaar met een nerveus karakter had erg veel last van maagpijn. Gedurende 2 uur na het eten moet hij overgeven wat hij gegeten heeft. Hij kan niet veel eten want na een paar happen heeft hij al het gevoel alsof hij helemaal vol zit. Er is de hele dag veel gasvorming in zijn maag wat erg lastig voor hem is. Verder heeft hij last van constipatie en hoofdpijn (dof gevoel in voorhoofd). Hij heeft veel medicatie genomen tegen de constipatie maar het wil maar niet weg gaan.

Bijna alle symptomen (behalve de hoofdpijn) zijn karakterisiek voor het middel Lycopodium Clavatum. Dit middel in 30C potentie hielp de man van al zijn klachten af.

Voorbeeld homeopathische behandeling maagpijn na onderdrukking eczeem

Een mevrouw van 35 jaar had ernstige aanvallen van maagpijn. Deze aanvallen vonden elke nacht plaats, tussen middernacht en 03:00 uur. De patiënte beschrijft de pijn als brandend, het is alsof haar maag vol gloeiende kooltjes zit. Het enige dat haar tijdens zo’n aanval helpt is rond lopen met een hete waterkruik tegen de buik. Door deze klachten is ze erg uitgeput en heeft ze nog maar weinig energie. Voor deze klachten werd Arsenicum Album gegeven omdat bij dit middel de combinatie brandende pijn, beter door warmte, rusteloosheid, uitputting en klachten erger tussen middernacht en 03:00 uur past.

Na een week bleek dat de aanvallen niet meer waren voorgekomen. Echter nu had ze wel last gekregen van eczeem. Het bleek dat ze deze eczeem had voor de maagklachten maar dat ze er vanaf was gekomen door een zalfje erop te smeren. In de ogen van een homeopaat is hier dus sprake van onderdrukking waardoor de klachten verschuiven naar een zwaardere pathologie. Door het juiste middel te geven verschuift de pathologie weer in de minder schadelijke richting, dus van maag naar huid. Besloten werd om de Arsenicum Album zijn werk te laten doen. De huidklachten werden hierdoor aanzienlijk beter.

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links


Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design