-

Opwindingsstoornis en Geremd Orgasme en klassieke homeopathie

De vrouwelijke geslachtsorganen

In het kader van dit onderwerp zal ik alleen de delen die voor dit artikel belangrijk zijn beschrijven. De vrouwelijke geslachtsorganen die bij stimulering en geslachtsgemeenschap het meest en direct betrokken zijn, zijn de vagina en vulva. De vagina bestaat uit een soort rekbare buis (vanwege plooien in de wand) die van binnen naar buiten bestaat uit een laag slijmvlies, bindweefsel en een dubbele spierlaag. In de wand zitten klieren die een vochtige substantie kunnen afscheiden die dient als glijmiddel. Daardoor is de geslachtsgemeenschap niet pijnlijk.

De uitwendige geslachtsorganen (vulva) bestaan uit de grote schaamlippen (labia majora), kleine schaamlippen (labia minora) en clitoris. De kleine schaamlippen zitten aan de binnenkant van de grote schaamlippen. Aan de bovenkant van de kleine schaamlippen waar deze bij elkaar komen zit de clitoris. De clitoris is een gevoelig plekje dat bij voldoende stimulatie een orgasme bij de vrouw kan veroorzaken. Omdat bij penetratie de clitoris niet genoeg gestimuleerd wordt, ervaren de meeste vrouwen dan ook geen orgasme door penetratie alleen. Bij de kleine schaamlippen zitten ook kliertjes die de schaamlippen bevochtigen om geslachtsgemeenschap makkelijker te maken.

Op deze website kunt u een filmpje zien over orgasme.

Wat is een opwindingsstoornis bij de vrouw?

Indien een vrouw wel verlangen naar geslachtsgemeenschap heeft maar niet voldoende seksueel opgewonden wordt (of blijft) bij voldoende stimulering dan spreekt men van een opwindingsstoornis. Men schat dat ongeveer 6-19% van de vrouwen last heeft van dit probleem. Het is vergelijkbaar met impotentie (erectiele dysfunctie) bij de man. Omdat veel dezelfde factoren een rol kunnen spelen beschrijf ik hier alleen de voornaamste aspecten die specifiek zijn voor de vrouw.

Het probleem bij onvoldoende opwinding is dat de binnenwand van de vagina onvoldoende vochtig wordt, waardoor de geslachtsgemeenschap pijnlijk kan zijn. Ook andere typische uitingen van opgewondenheid blijven uit: snellere hartslag en ademhaling, warm worden, spanning in spieren en transpireren.

Oorzaken van opwindingsstoornis bij de vrouw

Bij vrouwen spelen over het algemeen de psychische aspecten een grotere rol bij deze klacht dan lichamelijke. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor een opwindingsstoornis:

  • Stress - Vrouwen zijn over het algemeen gevoeliger voor psychische factoren dan de man. In moeilijke tijden (stress in de relatie, op het werk, etc.) kan het zijn dat stimulering van de geslachtsorganen niet voldoende opwinding creëert.
  • Associatie - Sommige vrouwen (vaak afhankelijk van opvoeding en cultuur) associëren seksualiteit met iets dat niet hoort, zondig is of op een andere manier als iets negatiefs. Deze spanningen kunnen voorkomen dat men niet seksueel opgewonden raakt van stimulering.
  • Onvoldoende kennis - Soms kan het zijn dat de partner niet goed weet hoe de vrouw op de juiste manier gestimuleerd moet worden. Het kan zijn dat de vrouw hierover niet durft te praten of dat zij zelf niet goed weet hoe het beter kan.
  • Zelfbeeld - De maatschappij heeft een bepaald beeld van de vrouw gecreëerd. Door veranderingen in het lichaam (ten gevolge van ouder worden) kan de vrouw zich niet meer vrouwelijk en aantrekkelijk voelen. Ook ingrijpende operaties zoals een baarmoederverwijdering en borstamputatie kunnen hierbij een grote rol spelen.
  • Verandering in hormonen - Als het oestrogeen hormoon afneemt (bijvoorbeeld tijdens de menopauze of na baarmoederverwijdering) dan wordt de vaginawand droger en dunner. Dit kan pijnlijk zijn tijdens de geslachtsgemeenschap.
  • Medicatie - Bepaalde medicatie doet de gevoeligheid afnemen. Zoals medicijnen tegen depressie, angsten en hoge bloeddruk.
  • Problemen geslachtsorganen - Pijn tijdens de geslachtsgemeenschap (bijvoorbeeld veroorzaakt door poliepen, infecties (cystitis of vaginitis), endometriose, prolaps, etc.) kan ervoor zorgen dat de initiële opwinding snel afneemt. Indien de pijn tijdens de geslachtsgemeenschap blijft bestaan dan kan de vrouw op den duur dit anticiperen en wordt het moeilijker om zelfs opgewonden te raken.
  • Neurologische problemen - Seksuele opwinding is sterk afhankelijk op het doorgeven van signalen via de zenuwen. Bepaalde ziekten en aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat de zenuwen niet meer zo goed functioneren (denk bijvoorbeeld aan MS, diabetes melitus en alcoholisme). De stimulatie die in het verleden voldoende was is nu niet meer voldoende omdat het gevoel afneemt.

Reguliere behandeling van opwindingsstoornissen bij de vrouw

Uiteraard is de behandeling van de opwindingsstoornis afhankelijk van de oorzaak. Men kan de volgende behandelingen overwegen:

  • Aanpakken oorzaak - Indien medicatie een oorzaak is dan kan mogelijk andere medicatie geprobeerd worden. Bij lichamelijke problemen kan men deze aanpakken (infecties bestrijden, hormonen aanvullen, etc.).
  • Voorlichting - Wellicht is het gebrek aan opwinding te wijten aan onjuiste stimulatie. In dat geval is voorlichting de aangewezen oplossing.
  • Psycho therapie - Als stress, relatieproblemen of andere psychologische problemen de oorzaak is, dan is mogelijk psychotherapie mogelijk. Een goed gesprek is soms echter ook al voldoende.
  • Trainen bekkenbodemspieren - Door de bekkenbodemspieren te trainen (enkele maanden 3x per dag 10-15x de vaginaspieren aanspannen) neemt de gevoeligheid toe. Soms kan dit dus voldoende zijn om het verlies in gevoel te compenseren.
  • Experimenteren - Probeer uit te vinden wat wel seksueel opwindend is.
  • Glijmiddel - Als het probleem pijn door een droge vaginawand is, dan is het raadzaam om een glijmiddel te gebruiken. Mogelijk dat hierdoor ook de vicieuze cirkel op den duur doorbroken wordt.

Geremd orgasme

Een geremd orgasme wil zeggen dat de vrouw problemen heeft met het krijgen van een orgasme. Dat kan zijn omdat het niet voorkomt maar ook omdat het heel erg veel moeite kost. Ongeveer 10% van de vrouwen krijgt nooit een orgasme. Bij deze aandoening heeft men dus wel voldoende seksueel verlangen en raakt men ook opgewonden maar niet voldoende om tot een orgasme te komen. Een orgasme krijgt men normaliter bij voldoende stimulatie van de clitoris. Vandaar dat meer dan 50% van de vrouwen geen orgasme krijgt tijdens de geslachtsgemeenschap (penetratie). Het kan zijn dat het werkelijk niet mogelijk is om een orgasme te krijgen maar het kan ook zo zijn dat vrouwen het als het ware niet toelaten door bepaalde psychische stress of ideeën.

Voor sommige vrouwen is dit geen probleem terwijl het voor anderen wel een probleem kan zijn waardoor de seksuele relatie mogelijk onder druk kan komen te staan.

De behandeling van een geremd orgasme komt overeen met die van een opwindingsstoornis. Het is echter gebleken dat bij het behandelen van een geremd orgasme voorlichting en psychotherapie (relatietherapie) een belangrijke rol spelen.

Klassieke homeopathie en opwindingsstoornis en geremd orgasme

Uiteraard kan je met homeopathie de lichamelijke problemen aanpakken voor zover deze omkeerbaar zijn. Dat wil zeggen dat je met behulp van homeopathische middelen de klachten die direct problemen in de seksuele sfeer veroorzaken, kan proberen te behandelen. Dat kan op een directe manier, bijvoorbeeld doordat een betere hormoonhuishouding, bloedtoevoer, gevoeligheid etc. ontstaat. Maar ook indirect doordat de depressie weg gaat, pijn afneemt en de hoeveelheid medicatie af kan nemen waardoor vervelende bijwerkingen op het libido mogelijk verminderen.

Daarnaast is het echter ook zo dat veel klachten op seksueel vlak ontstaan omdat mensen niet lekker in hun vel zitten, er is onvrede of er is iets anders aan de hand. Het bijzondere van klassieke homeopathie is niet zozeer dat de symptomen weg gaan, dat kan namelijk ook met reguliere geneeskunde, maar dat naast het verdwijnen van de symptomen men ook meer energie krijgt en zich over het algemeen beter in zijn vel voelt zitten. Vaak heeft dit ook indirecte gevolgen voor het seksleven. Terwijl met zowel reguliere geneeskunde als met klassieke homeopathie de symptomen kunnen verdwijnen, is het voordeel van de klassiek homeopathische methode dat er geen bijwerkingen zijn. Dit is dus iets dat men kan overwegen indien men met klachten rond loopt waarvoor men medicatie inneemt met bijwerkingen op het gebied van libido. Uiteraard zal een goede klassiek homeopaat nooit adviseren om te stoppen met reguliere medicatie. Het is van belang dat hierover overleg wordt gepleegd met de behandelend arts.

Uiteraard is het belangrijk dat ook tijdens een klassiek homeopathische behandeling rekening wordt gehouden met de omstandigheden. Zaken die de klachten in stand houden (medicatie, bepaalde spanningen, etc.) moeten waar mogelijk zoveel mogelijk veranderd of aangepakt worden. Uiteraard moet dat in overleg gaan met de patiënt en eventueel behandelend arts.

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links


Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design