-

Overgang (menopauze) en klassieke homeopathie

Wat is de overgang (menopauze)?

Natuurlijke menopauze

Vanaf de eerste menstruatie (menarche) begint de vruchtbare periode voor de vrouw (zie ‘Normale menstruatie’ bij artikel over ‘Menstruatiepijn en PMS’ voor meer informatie over menstruatie). Deze periode wordt afgesloten met de menopauze (men = maand; pausis = ophouden). De menopauze is in principe de laatste menstruatie en dus niet een hele periode van bijvoorbeeld jaren.

Op het moment dat de laatste menstruatie plaats vindt is het natuurlijk niet zeker dat dat ook daadwerkelijk de laatste is. Vandaar dat men pas na een jaar zonder te menstrueren zeker weet dat die van een jaar geleden de laatste was.

In de periode voor de menopauze neemt de regelmaat (cyclus duurt korter of wordt overgeslagen) en de hoeveelheid bloedverlies af. De periode rondom de menopauze noemt men de perimenopauze (peri = rond(om)) oftewel climacterium. De perimenopauze duurt van enkele jaren voor de menopauze tot 1 jaar na de menopauze (dus laatste menstruatie). Na de menopauze begint de postmenopauze.

De menopauze kan normaliter vanaf het 46e levensjaar plaats vinden, maar vindt gemiddeld rondom het 50e levensjaar plaats. Indien de menopauze voor het 46e levensjaar plaats vindt dan spreken we van een vroegtijdige menopauze.

De reden voor deze ontwikkelingen en levensfasen is dat de eierstokken steeds minder gevoelig worden voor hormonen die deze stimuleren. Tijdens elke menstruatie reageren de eierstokken op bepaalde hormonen en ontstaat er een eisprong. Tijdens de overgang zijn de eierstokken steeds minder gevoelig voor hormonen van de hypofyse (luteïniserend en follikelstimulerend hormoon) en produceren ze zelf daarom ook steeds minder hormonen (oestrogeen en progesteron). De afname van deze hormonen veroorzaken de klachten die tijdens de overgang optreden.

De overgang (menopauze) is dus in feite geen ziekte maar een natuurlijk proces in het leven van elke vrouw.

Progesteron

  • Productie: vooral tijdens menstruatie (corpus luteum) en zwangerschap (placenta), beetje door bijnierschors.
  • Functie: bevorderen zwangerschap (“pro gestatie”)
  • Te veel veroorzaakt o.a.: vermoeidheid / dufheid, depressie, hoger risico op atherosclerose / borstkanker / infarct / bloedproppen
  • Te weinig veroorzaakt o.a.: rusteloosheid / onrust, slapeloosheid, hoofdpijn, oedeem, minder libido

Oestrogeen

  • Productie: eierstokken
  • Functies: ontwikkeling en ‘onderhoud’ geslachtsorganen, reguleren opname calcium in botten, cholesterol spiegel beheren, regelen lichaamstemperatuur.
  • Te weinig veroorzaakt o.a.: te weinig calcium in botten, slecht cholesterol gehalte, opvliegers.
  • Te veel veroorzaakt o.a.: minder seksueel verlangen, depressie, nervositeit, gespannen borsten, hoger risico op infarct / galstenen / incontinentie.

Op deze website kunt u een filmpje zien over menopauze.

Vroegtijdige menopauze

Een vroegtijdige menopauze (of climacterium praecox) is een menopauze die plaats vindt voor het 46e levensjaar. Als de oorzaak al bekend is dan kan deze erfelijkheid, een auto-immuunziekte of roken zijn. Een vroegtijdige menopauze verschilt qua klachten niet met een natuurlijke menopauze. De extra complicatie is echter dat het lichaam minder lang bepaalde hormonen maakt waardoor de kans op botontkalking en hart- en vaatziekten toe neemt.

Niet-natuurlijke menopauze

Een niet-natuurlijke menopauze wordt veroorzaakt als beide eierstokken verwijderd worden (operatie) of dusdanig beschadigd raken dat ze niet meer functioneren (chemotherapie, bestraling). Als één eierstok wordt beschadigd of verwijderd dan kan de andere eierstok nog voldoende hormonen produceren om de andere te compenseren. Ook als de baarmoeder verwijderd wordt dan zal er geen niet-natuurlijke menopauze intreden. Wel stopt dan natuurlijk de menstruatie maar omdat de eierstokken nog wel hormonen blijven produceren gaat de ontwikkeling wat betreft de menopauze nog op een natuurlijke manier.

Een bijkomend probleem is vaak dat de overgang plotseling en abrupt (binnen enkele dagen) ontstaat in plaats van geleidelijk. Daardoor zal het lichaam heftiger reageren.

Penopauze (midlife crisis)

Ook mannen kunnen last krijgen van een soort menopauze. Alleen noemt men dat dan een penopauze of midlife crisis. Deze penopauze kan tussen het 45e en 55e levensjaar plaats vinden. Ten opzichte van de menopauze ontwikkelt zich de penopauze langzamer. Het testosteron gehalte neemt af waardoor 'mannelijke kwaliteiten' minder worden. Dit probeert men vaak te compenseren door bijvoorbeeld dure dingen te kopen, te gaan sporten, sociale activiteiten te ontplooien, etc. Veel mannen realiseren zich in deze periode ook vaak dat ze waarschijnlijk niet meer dat zullen bereiken wat ze graag zouden willen bereiken.

Klachten tijdens de penopauze kunnen zijn:

Klachten tijdens de overgang (menopauze)

De overgangsklachten kunnen al jaren voor de overgang ontstaan. Vanaf het begin van de perimenopauze kunnen korte, middellange en lange termijn problemen ontstaan. Het is niet zo dat alle genoemde klachten daadwerkelijk optreden bij elke vrouw. Elke vrouw heeft weer andere klachten afhankelijk van verschillende factoren. Ook is het zo dat de intensiteit van de klachten erg varieert.

Korte termijn problemen
  • Opvliegers - Ongeveer 75% van de vrouwen heeft last van opvliegers: plotseling rood en warm worden van de huid gepaard met transpireren. Meeste vrouwen hebben meer dan 1 jaar, 25-50% meer dan 5 jaar last van deze klachten. Deze aanvallen duren ergens tussen de 0,5 en 5 minuten en worden vaak gevolgd door koude rillingen. Ze stoppen aan het einde van de perimenopauze. Door de veranderingen van de hormoonspiegels krijgt het lichaam als het ware het signaal dat het kouder is dan in werkelijkheid. Daardoor reageert het lichaam met warmte en daarna weer als tegenreactie met koude rillingen.
  • Nachtelijk zweten - Vaak moeten deze vrouwen ’s nachts behoorlijk zweten.
  • Jeuk - Soms op bepaalde plekken, soms op de hele huid kan een vrouw last hebben van jeuk (soms zelfs het gevoel alsof mieren onder de huid zitten).
  • Mentaal/emotionele klachten - Vrouwen kunnen snel geïrriteerd zijn, emotioneel worden, last hebben van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en slapeloosheid en kunnen nerveuzer worden. Uiteraard is er sprake van een wisselwerking: door het gebrek aan slaap neemt de geïrriteerdheid toe.
  • Slapeloosheid - Veel vrouwen hebben last van slapeloosheid.

Middellange termijn klachten
  • Blaasklachten - De vrouw kan meer last krijgen van blaasontstekingen of krijgt meer problemen met het onder controle houden van de blaas (meer incontinentie).
  • Vaginale klachten - De vagina kan droger worden en/of sneller gaan ontsteken. Daardoor zal pijn optreden tijdens de geslachtsgemeenschap.
  • Verzakking - Door gebrek aan bepaalde stoffen in het weefsel wordt het slap en gaat het verzakken. Daardoor ontstaat een grotere kans op een prolaps of andere klachten.
  • Pijnlijke gewrichten - Gewrichten worden wat stijver en gaan wat meer pijn doen.

Lange termijn klachten
  • Botontkalking - Botontkalking kan (osteoporose) een probleem zijn wat ontstaat tijdens en na de overgang door afname van het hormoon oestrogeen. Door botontkalking worden de botten zwakker en is de kans op een botbreuk dus groter. Factoren die het risico verhogen zijn: roken, veel alcohol drinken, corticosteroïden gebruiken, tenger postuur, blanke huid, weinig bewegen, weinig calcium binnen krijgen.
  • Hart- en vaatklachten - De kans op hart- en/of vaatziekten neemt toe doordat bepaalde hormonen (oestrogeen) niet meer voldoende worden aangemaakt waardoor het cholesterol gehalte stijgt.

Een vroegtijdige overgang kan voor extra grote risico’s zorgen, vooral wat betreft de lange termijn klachten.

Reguliere behandeling van overgangsklachten

Omdat de overgang een natuurlijk proces is en niet alle vrouwen er per definitie veel last van hebben is het de vraag of deze klacht altijd behandeld moet worden. Het al dan niet behandelen van overgangsklachten is afhankelijk van de ernst en duur van de klachten. Afhankelijk van de aard van de klachten kan men specifieke klachten behandelen of kiezen voor hormoon therapie.

Ook hangt behandeling af van een al dan niet vroegtijdige overgang. Een vroege menopauze kan voor allerlei extra risico’s zorgen die men graag voor wil zijn. Afhankelijk van de omstandigheden, levenswijze en erfelijke factoren zal men in de reguliere geneeskunde kunnen overwegen om preventief hormoontherapie te geven.

Zelf iets doen aan opvliegers

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de opvliegers te voorkomen of te verminderen:

  • Sporten - Bewegen en sporten helpt bij het verminderen van opvliegers en het versterken van de botten (vooral waarbij druk op de botten uitgeoefend wordt).
  • Vitaminen - Vitamine E supplementen kunnen bij sommige vrouwen de opvliegers verminderen. Vitamine D helpt bij kalkopname (dus minder botontkalking) terwijl vitamine B kan helpen bij een droge huid (minder jeuk en droge slijmvliezen).
  • Stress - Vermijd stress zoveel mogelijk; men kan daarvoor verschillende technieken gebruiken. Door middel van bijvoorbeeld meditatie, vermijden, massage, yoga, etc. kan men stress verminderen.
  • Vermijd bepaalde etenswaren - Sommige vrouwen zijn gevoelig voor bepaald voedsel waardoor opvliegers kunnen ontstaan. Probeer te achterhalen of er een dergelijke gevoeligheid is en vermijd dan dat eten gedurende de perimenopauze. Bijvoorbeeld kruidig eten, cafeïne, heet drinken, alcohol bevordert over het algemeen de opvliegers. Vet en cholesterol rijk eten maakt de kans op vaatproblemen groter.
  • Katoenen ondergoed - Om de effecten van het zweten wat te temperen kan men katoenen ondergoed dragen.
  • Gebruik anticonceptie - Ondanks de veranderingen in menstruatie en het soms uitblijven hiervan bestaat er toch een kans (welliswaar zeer klein maar toch) dat men zwanger kan worden. Gebruik daarom nog steeds anticonceptie tot de huisarts zegt dat men kan stoppen.
  • Seksueel actief - Blijf seksueel actief om de bloedtoevoer naar de vagina te stimuleren.
  • Glijmiddel - Gebruik een glijmiddel indien de geslachtsgemeenschap pijnlijk wordt.
  • Trainen bekkenbodemspieren - Het trainen van de bekkenbodemspieren kan verzakking voorkomen of verminderen.
  • Stoppen met roken - Dit vermindert o.a. de kans op vaatklachten.
  • Praten - Zoek mensen om mee te praten indien hieraan behoefte is.

Behandeling van specifieke klachten

De huisarts kan ervoor kiezen om specifieke problemen te behandelen zoals medicatie voor de jeuk of ontstekingen van blaas en vagina of glijmiddel om de vaginale droogte te compenseren zodat geslachtsgemeenschap minder pijnlijk is en antidepressiva tegen bepaalde gevoelens en slapeloosheid. Hiervoor zal men kiezen als bepaalde klachten eruit springen en te lastig zijn om niet te behandelen terwijl de algemene klachten niet bijzonder ernstig zijn.

Enkele mogelijkheden:

  • Antidepressiva - Tegen klachten zoals depressie, prikkelbaarheid, slapeloosheid, etc.
  • Anxiolitica - Vooral tegen angsten en opvliegers.
  • Clonidine - Dit is een bloeddruk verlager en kan tegen opvliegers gebruikt worden. Er zitten echter risico's aan op de lange termijn.
  • Anticholesterol - Indien het cholesterol gehalte te hoog wordt kan men medicatie innemen om dit te verminderen.
  • Testosteron - Bij libido problemen, vermoeidheid en lage botdichtheid kan men ervoor kiezen om testosteron te nemen.

Hormoon therapie

Omdat veel van de klachten veroorzaakt worden door een tekort aan een bepaald hormoon lijkt het voor de hand te liggen om deze aan te vullen waardoor de problemen voorbij gaan. Dit noemt men hormoon therapie (of hormonale substitutietherapie (HST)). Hormoon therapie is in de reguliere geneeskunde een van de belangrijkste hulpmiddelen bij ernstige klachten tijdens de overgang. Het aanvullen van oestrogeen kan helpen om botontkalking, problemen met slagaderen rondom het hart en algemene problemen tijdens de overgang te voorkomen.

Er zijn echter ook veel nadelen aan verbonden en er is nog niet veel bekend van de werkelijke voordelen en werking van de hormonen. Op korte termijn kunnen hormonen meer migraine, pijn aan de borsten en misselijkheid veroorzaken terwijl op langere termijn de kansen op bloedproppen, kanker (borsten en baarmoeder), hartziekten, vaginale bloedingen of een beroerte groter kunnen worden (voor meer informatie zie artikel op medicinenet.com en menopauze online). Indien een vrouw door andere factoren al grotere kans op deze aandoeningen heeft dan is het misschien verstandig om ook naar alternatieven te zoeken. Een huisarts zal daarom waarschijnlijk de dosis van de hormonen zo laag mogelijk houden en zo kort mogelijk voor te schrijven. Ook is het verstandig om bij negatieve veranderingen overleg te plegen met de huisarts.

Klassieke homeopathie en klachten tijdens de overgang (menopauze)

Homeopathie heeft een goed effect op de klachten die tijdens de overgang kunnen ontstaan. Uiteraard zal een klassiek homeopaat, zoals bij alle chronische aandoeningen, kijken naar de klachten waar de vrouw precies last van heeft. Klassieke homeopathie behandelt niet de overgangsklachten van mevrouw Janssen maar mevrouw Janssen met problemen tijdens de overgang. Een beduidend verschil.

In het blad ‘Obstetrics & Gynecology’ werd een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat van de vrouwen die homeopathie of natuurgeneeswijze hebben gebruikt voor hun overgangsklachten ongeveer 45% aangaf dat de therapie redelijk hielp terwijl nog eens 45% van de vrouwen aangaf dat de therapie heel goed hielp tegen de klachten. Dat wil dus zeggen dat 90% van de vrouwen die gebruik maakten van homeopathie of natuurgeneeswijze (aanzienlijke) verbetering van de klachten opmerkten tijdens en na de behandeling. Een ander onderzoek ging in op de effecten van verlaging van het oestrogeen hormoon bij vrouwen met borstkanker. Verlaging van oestrogeen is praktisch gezien hetzelfde als wat gebeurt tijdens de overgang. Uit het onderzoek bleek dat de homeopathisch behandelde patiënten significante verbetering zagen wat betreft opvliegers, vermoeidheid, stemmingswisselingen, onrust, depressie en zelfs kwaliteit van leven. Op deze pagina staat meer over onderzoek naar homeopathie.

Onderstaande voorbeelden zijn bedoeld ter illustratie van de homeopathische werkwijze. De genoemde middelen zijn niet de enige middelen voor de genoemde klachten. Ook indien u zich herkent in de klachten kan het toch zijn dat een ander middel beter bij u past omdat de voorbeelden slechts korte samenvattingen zijn. Het innemen van een middel zonder advies van een bekwaam homeopaat valt onder de eigen verantwoording en leidt tot onnodige kosten, teleurstelling en mogelijk meer klachten. Een bekwaam homeopaat kan tevens beter inschatten welke potentie en dosering u nodig heeft, kortom deze kan u beter begeleiden.

Voorbeelden van behandeling van overgangsklachten door middel van homeopathie

Enkele voorbeelden om aan te geven hoe voor elke combinatie van bepaalde klachten een ander middel gegeven wordt.

Voorbeeld 1
Een vrouw in de overgang heeft last van de volgende klachten. Ze is erg moe sinds begin perimenopauze terwijl ze eigenlijk energiek is. Ze merkt dat ze versloft (laat dingen maar en ruimt veel minder op), is meer lui. Buiten de opvliegers heeft ze het ook bijzonder warm, vooral haar voeten zijn erg warm. De opvliegers beginnen in de kruin. Ze heeft ook last gekregen van hoofdpijn, vooral in het weekeinde. Daarnaast heeft ze last van aambeien en slapeloosheid (na 3-4 uur slapen wakker en niet meer inslapen). Behalve deze klachten zijn er ook nog een paar kenmerken: meer behoefte aan zoet en vet, hekel aan eieren, veel dorst en een leeg gevoel rond 11:00 uur.

Een homeopaat zoekt dan de meest kenmerkende symptomen en kenmerken op in een (digitaal) repertorium waaruit een aantal middelen naar voren komen die bij de patiënte zou kunnen passen. Hieronder staat de repertorisatie van bovenstaande klachten.

In bovenstaande repertorisatie komen meer dan 17 middelen naar voren die zouden kunnen passen bij de patiënte. De best passende middelen zijn:

  • Sulphur: Nagenoeg alle typische symptomen van de vrouw horen bij Sulphur.
  • Phosphor: Sommige symptomen passen wel bij dit middel maar het zijn niet de meest karakteristieke symptomen
  • Calcarea carbonica: Patienten die dit middel nodig hebben hebben vaak juist een sterke behoefte aan eieren en zijn over het algemeen kouwelijk.
  • Natrium muriaticum: Mensen die dit middel nodig hebben hebben juist en hekel aan vet.
  • Medorhinum & Nitricum acidum: Beide passen niet bij alle typische symptomen. Ze passen slechts gedeeltelijk.
  • Pulsatilla pratensis: Mensen die dit middel nodig hebben hebben juist geen dorst.
  • Kalium carbonicum: Deze mensen zijn vaak kouwelijk.

Het zal duidelijk zijn dat het vinden van het passende middel maatwerk is en er niet zoiets bestaat als een standaard middel voor een bepaalde klacht. Elk middel wordt afgewogen en gekeken of het past bij het totaalplaatje van de patiënt. In dit geval past Sulphur bij alle klachten en is er ook niets wat het middel tegenspreekt.

De behandeling verliep in het kort als volgt:

  • 1e consult: Voorschrift Sulph. 200K
  • 2e consult (1 maand later): Meeste klachten 20% beter. Voorschrift: Sulph. MK
  • 3e consult (1 maand later): Meeste klachten 75% beter, nog steeds veranderingen. Voorschrift: wachten
  • 4e consult (1,5 maand later): Klachten sinds ± 1 week weer langzaam erger. Voorschrift Sulph. MK
  • 5e consult (1 maand later): Klachten nagenoeg weg. Voorschrift: wachten
  • 6e consult (4 maanden later): Klachten langzaam terug. Voorschrift Sulph. MK
  • Herhalen indien nodig

Voorbeeld 2
Een mevrouw heeft zeer onregelmatig last van opvliegers. Ze beschrijft ze als “rillingen alsof koud water over rug loopt”. Ook haar menstruatie is zeer wisselend. Tevens heeft ze zeer veel last van stemmingswisselingen en emoties. Daarnaast lichte gewrichtspijnen bij verschillende gewrichten (verplaatst zich van ene gewricht naar andere). Ze voelt zich eenzaam in haar relatie, wil graag meer contact en aandacht.

Niet medische kenmerken zijn: een sterke behoefte aan kaas, brood en dikke laag boter. Aversie en klachten door vet eten. Geen dorst ondanks droge mond. Ze kan geen warme ruimtes en drukkend weer verdragen. Ze is warmbloedig en behoefte om voeten onder dekens uit te steken omdat deze extra warm zijn.

Bovenstaande kenmerken worden omgezet in de volgende repertorisatie:

Het zal duidelijk zijn dat het middel Pulsatilla Pratensis het beste past bij deze combinatie van klachten. Andere middelen die bijna passen zijn:

  • Sepia officinalis: Enkele symptomen passen bij dit middel (o.a. dorstloos, warme voeten, behoefte aan kaas). Maar patiënten die dit middel nodig hebben, hebben over het algemeen juist geen behoefte aan aandacht en ze zijn kouwelijk.
  • Ignatia amara: De grilligheid van de symptomen past bij dit middel maar ook juist mensen die dit middel nodig hebben, hebben vaak geen behoefte aan aandacht.
  • Natrium muriaticum: Juist geen behoefte aan aandacht.
  • Sulphur: Deze patiënten hebben juist veel dorst.

Bij deze mevrouw met overgangsklachten past het middel Pulsatilla pratensis het beste en niet de andere middelen. Alleen dit middel past bij alle symptomen en er wordt geen symptoom tegengesproken.

De behandeling verliep in het kort als volgt:

  • 1e consult: Voorschrift Puls. 200K
  • 2e consult (1 maand later ): Meeste klachten 50% beter en nog aan het verbeteren. Voorschrift: wachten
  • 3e consult (1 maand later): Meeste klachten 80% beter, goed te verdragen nu. Voorschrift: wachten
  • 4e consult (1 maand later): Terugval door persoonlijke omstandigheden. Voorschrift: Puls. 200K
  • 5e consult (3 maanden later): Klachten nagenoeg weg. Voorschrift: wachten
  • Herhalen indien nodig

Het middel is dus al in een redelijk lage potentie voldoende om ervoor te zorgen dat mevrouw steeds gedurende langere periode met amper klachten kan functioneren. Alleen door persoonlijke omstandigheden valt de patient terug en komen de klachten weer opzetten.

Voorbeeld 3
Mevrouw is zeer geïrriteerd naar partner en kinderen, valt regelmatig en heftig uit naar hen. Ze heeft het gevoel dat niet meer aan kan en twijfelt over de juiste keuze richting relatie. Ze heeft een aversie wat betreft intimiteit. In verleden veel last van gehad van PMS en tijdens haar 2 zwangerschappen. Verder een leeg gevoel in maag dat niet weg gaat door te eten, Prolaps van de baarmoeder en rugpijn (deze is beter door op harde ondergrond te gaan liggen).

Daarnaast heeft ze de volgende kenmerken: over algemeen meer koud buiten het nachtelijk zweten en opvliegers, graag in de zon, behoefte aan vooral zuur en zoet.

Bovenstaande kenmerken worden omgezet in de volgende repertorisatie:

Het zal duidelijk zijn dat het middel Sepia officinalis het beste past bij deze combinatie van klachten. Andere middelen die bijna passen zijn:

  • Natrium muriaticum: Patiënten die dit middel nodig hebben zijn vaak afstandelijk, hebben pijn in de rug die beter is door op iets hards te liggen en kunnen kouwelijk zijn. Echter deze mensen vermijden ook de zon en hebben geen constant leeg gevoel in de maag.
  • Kalium carbonicum: Dit middel heeft wel enkele symptomen maar dit zijn niet de meest typische symptomen.
  • Lycopodium clavatum: Wel enkele symptomen maar niet de typische.
  • Phosphorus: Mensen die dit middel nodig hebben willen juist graag contact met anderen.

Bij deze mevrouw met overgangsklachten past het middel Sepia officinalis het beste en niet de andere middelen. Alleen dit middel past bij alle symptomen en er wordt geen symptoom tegengesproken.

De behandeling verliep in het kort als volgt:

  • 1e consult: Voorschrift: Sep. MK
  • 2e consult (1,5 maand later): Meeste klachten 15% beter. Voorschrift: Sep. 10MK
  • 3e consult (1 maand later): Meeste klachten 50% beter maar na 3 weken weer terugval. Voorschrift: Sep. 10MK
  • 4e consult (1 maand later): Weer na 3 weken terugval maar behoorlijke reactie na inname middel. Voorschrift: Sep. 30K 1 keer per week
  • 5e consult (1,5 maanden later): Gaat goed, nog weinig klachten. Voorschrift: doorgaan met 1 keer per week middel innemen.

In dit geval bleek dat mevrouw niet zozeer met hogere potenties geholpen was maar met regelmatig een lagere potentie. Ook dat hoort bij het werk van een klassiek homeopaat: niet alleen het juiste middel maar ook de juiste potentie (sterkte) en frequentie uitzoeken.

Voorbeeld 4
Een typisch middel dat gebruikt wordt bij bepaalde vrouwen die last hebben van overgangsklachten is Lachesis Muta. Tijdens de overgang krijgen vrouwen die dit middel nodig hebben meer last van jaloerse gevoelens en achterdocht, praten meer en hebben vooral problemen op het seksuele vlak (zoals opwindingsstoornis, geremd orgasme of verlangen-/aversiestoornis). Ze hebben een uitlaatklep nodig (bijvoorbeeld seksualiteit) en trekken de band met hun partner juist meer aan. Daarnaast ontstaan de opvliegers vooral in een warme omgeving waardoor ze de voorkeur geven aan de open lucht en verbeteren de klachten op het moment dat het zweet ze uitbreekt. Ze worden gevoeliger voor strakkere kledingstukken. Ze krijgt tijdens de overgang beduidend last van hartkloppingen, vreemd genoeg vooral als ze op haar linker zijde gaat liggen.

Voorbeeld 5
In tegenstelling tot ‘Lachesis Muta vrouwen’ hebben vrouwen die Sepia Officinalis nodig hebben juist minder behoefte om hun partner in de buurt te hebben. Er ontstaat tijdens de overgang een bepaalde onverschilligheid naar de echtgenoot. Ook zijn mensen die dit middel nodig hebben niet warmbloedig maar koudbloedig, ze zoeken dan ook vooral de warmte op. Voor hun is seksualiteit geen uitlaatklep en hebben ze een hekel aan seksualiteit. Ook het middel Sepia Officinalis heeft vooral aan de linker kant klachten (net zoals bij Lachesis Muta).

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links


Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design