-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Petroleum (Petr.)


Aardolie

Het middel petroleum werkt vooral in op het gebied van de huid, maag, darmen, psyche en slijmvliezen. De huidklachten zijn zeer duidelijk, in de winter wordt de huid dik en ruw, er ontstaan kloven. Dat huidklachten verergeren in de winter is bijvoorbeeld bij psoriasis normaal, maar bij mensen die dit middel nodig kunnen hebben is het effect wel heel duidelijk aanwezig. De huid geneest niet makkelijk en blijft maar ontstoken. De huid jeukt enorm en de patiënt kan het niet laten om te krabben, zelfs tot bloedens toe. Een typisch symptoom kan zijn dat waar men gekrabt heeft de huid koud wordt. Verder is het een middel dat vaak gegeven wordt aan mensen met psoriasis dat alleen op de handen voor komt.

De combinatie droge huid en veel diarree is een uitstekende aanwijzing voor petroleum. Het middel heeft dus ook veel te maken met maag of darm klachten. Bijvoorbeeld het symptoom veel diarree en veel honger is hier ook een deel van. De diarree kan zo heftig zijn of lang duren dat het het energieniveau omlaag haalt, met andere woorden als gevolg van de diarree wordt men moe en lusteloos. Aan vet eten heeft de persoon een hekel terwijl zoet en bier juist bovenaan de lijst staan met lekkere dingen. De mond en keel zijn droog en de adem stinkt behoorlijk, voornamelijk naar knoflook (zonder dat men het gegeten heeft uiteraard, anders zou het niet bijzonder zijn). De tong ziet er kenmerkend uit: wit in het midden en donker aan de randen.

Misselijkheid is ook een belangrijk onderdeel van de klachten die bij Petroleum horen. Omdat beweging de misselijkheid sterk verergert bij dit middel is het geschikt voor misselijkheid die onder andere veroorzaakt wordt door reisziekte (auto-, trein-, vlieg- of zeeziekte). De misselijkheid verbetert door warme lucht en voorover bukken. Open lucht heeft juist een verergerend effect. Misselijkheid is niet hetzelfde als duizeligheid. Bij Petroleum wordt de duizeligheid vooral gevoeld in het achterhoofd.

Wat betreft de psyche en de symptomen op mentaal of emotioneel gebied zijn er een paar kenmerkende symptomen: het geheugen is zo slecht geworden dat zelfs in een bekende omgeving de weg niet meer gevonden wordt. Kenmerkend is de moeite met het maken van keuzes, er is een bepaalde besluiteloosheid. In sommige gevallen (extremen) kan een patiënt het gevoel hebben dat de dood nadert en dat hij snel de zaken op orde moet maken. Ook kan er een gevoel van dualiteit ontstaan, dit uit zich door het gevoel dat er iemand naast hem in bed ligt, dat bepaalde ledematen dubbel zijn of dat hij helemaal dubbel is. Deze laatste symptomen komen voornamelijk voor tijdens bijvoorbeeld een hoge koorts, anders zijn ze een uiting van ernstige problemen op mentaal gebied.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: astma, diarree, duizeligheid, dysenterie, eczeem, hoofdpijn, otitis media, psoriasis, psychose, reisziekte, winterhanden, zeeziekte.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design