-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Sulphur (Sulph.)


Zwavel [S]

Het middel Sulphur is een van de middelen waarover de meeste informatie bekend is. In de boeken staan pagina's vol met informatie over dit middel. Het is dus ook niet te doen om in een paar alinea's een duidelijke en complete samenvatting te schrijven. Vandaar dat ik zeker bij dit middel me beperk tot enkele typische eigenschappen en symptomen.

Sulphur is een middel dat past bij mensen die het heel erg warm hebben en ook niet goed tegen de warmte kunnen. Typisch is dat ook naar bepaalde lichaamsdelen veel bloed stroomt waardoor de lichaamsdelen roder en warmer worden. Denk bijvoorbeeld aan rode lippen of wangen, warme voeten, een warme plek op de kruin tijdens hoofdpijn, etc. Van de andere kant kunnen, met name huidklachten (onder andere eczeem, psoriasis of acne), in de winter duidelijk verergeren. Doordat bepaalde plekken van het lichaam heel erg warm worden hebben ze behoefte om deze te koelen, daardoor zie je dat deze mensen vaak de voeten onder de dekens uit steken of dat ze graag heel erg koude dranken drinken. Andere zaken die de klachten in het algemeen doen verergeren zijn: rond 11:00 uur, lang staan, in bed, baden of in aanraking komen met water. De warmte komt ook terug in de pijnsensatie, als ze namelijk pijn hebben dan klagen ze vooral over brandende pijnen (bij welke klachten dan ook).

De typische Sulpher persoon is te herkennen aan een smerige geur of een onverzorgd uiterlijk. Enerzijds omdat ze gewoonweg slordig zijn en weinig aandacht besteden aan persoonlijke hygiëne, anderzijds omdat door hun ziekte de ontlasting, winden, transpiratie, adem, etc. een onaangename geur krijgen (vaak de geur van rotte eieren). Zelf hebben ze weinig problemen met hun uiterlijk, er zijn zelfs patiënten die zichzelf prettig vinden ruiken maar een klein geurtje van een ander verschrikkelijk vinden.

Ze hebben een sterke behoefte aan zoetigheid, vet eten en gekruid eten. Ze hebben een hekel aan eieren (vooral als ze zachtgekookt zijn), zuur eten en olijven. Ze houden ervan om veel te eten. Typisch is dat ze 's morgens rond 11:00 uur vaak behoorlijke honger krijgen. Een ander tijdstip in verband met eten is dat ze 's morgens (vooral rond 05:00-06:00 uur) last krijgen van diarree. Ze moeten dan echt naar het toilet rennen.

Het type persoon waarbij Sulphur past is iemand die vooral met zichzelf bezig is. Over het algemeen hebben ze een groot ego en denken ze ook vanuit een egocentrisch pespectief. Qua karakter zijn ze eerder lui dan moe, scheppen ze graag op over dat we ze bereikt hebben. Het is de persoon die veel studeert en verzamelt, weinig contact zoekt met mensen en volledig geabsorbeerd is in zijn denkwereld. Een typische oorzaak van klachten kan zijn dat de Sulphur persoon niet de erkenning krijgt van een bepaalde groep mensen waar de Sulphur persoon recht op denkt te hebben. Het gebrek aan erkenning of sterker nog kritiek van een bepaalde groep mensen kan aan de wieg staan van veel klachten. Van de andere kant zijn ze zelf ook bijzonder kritisch naar anderen. Angsten waar deze persoon last van kan hebben zijn hoogtevrees, dat er iets met zijn familie gebeurt, besmetting, afwijzing en falen.

Qua lichamelijke klachten kennen we onder andere de hoofdpijn: deze ontstaat vooral in het weekeinde, voelt aan als een band of brandende pijn, warmte en vervelende geuren verergeren de klachten terwijl koude washandjes bijvoorbeeld de pijn verzachten. De huid is over het algemeen niet gezond, er kunnen abcessen, acne, eczeem, psoriasis en andere klachten zijn, allemaal gekenmerkt door branderige pijn en verergering door water/wassen en warmte (in bed). De huiduitslag is vaak vochtig en jeukt verschrikkelijk. De rug is ook een zwakke plek: daar ontstaan klachten door rechtopzitten (de patiënt gaat dan ook vaak onderuit hangen in een stoel) en slenteren. De ledematen (vooral voeten) stinken van de transpiratie.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: abcessen, acne, allergie, aambeien, astma, angststoornissen, chronisch vermoeidheidssyndroom, conjunctivitis, diarree, eczeem, hepatitis, hoogtevrees, impetigo, infecties, ischias, jicht, lumbago, migraine, otitis media, psoriasis, roos.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design